Roda met 44-jarige op de bank

Roda JC kampte afgelopen weekeinde met een keepersprobleem. Eerste keus Kässmann was geblesseerd, stand-in Damjanac geschorst en dus stond de jonge derde doelman Delwarte gisteren tegen RKC Waalwijk (3-3) onder de lat. Een reserve-doelman had de ploeg uit Kerkrade echter niet meer voor handen.

De keeper van de A-jeugd was eveneens geblesseerd en die van de B-jeugd was volgens de Roda-leiding te jong. Ook pogingen om oudgedienden Formannoy en De Koning voor één wedstrijd aan te trekken, mislukten. Noodgedwongen nam Hub Defesche gisteren daarom plaats op de reservebank. Tien jaar geleden stond de 44-jarige onderwijzer en keeperstrainer van de Roda-jeugd voor het laatst onder de lat.

Wanneer kreeg u te horen dat u als reservekeeper meeging naar Waalwijk?

Defesche: “Vrijdag om kwart voor vier ging de telefoon met het verzoek om plaats te nemen op de reservebank. Ik heb toegezegd mits ik de kans zou krijgen om nog even te trainen. Tien jaar geleden keepte ik mijn laatste echte wedstrijd. Er was vrijdagmiddag trouwens wel haast geboden. Ik was namelijk geen lid van de KNVB. Voor vijf uur moest dat geregeld zijn.”

Hoe heeft u naar de wedstrijd toegeleefd?

“Nadat de toezegging dacht ik gelijk: waar ben ik aan begonnen. Vrijdagnacht heb ik geen oog dicht gedaan. Nadat ik zaterdag een half uurtje intensief had getraind, was 'het gevoel' gelukkig weer terug. Langer trainen ging niet, uit angst voor een spierscheuring.”

Had u de hoop dat Delwarte uit zou vallen?

“Nee, maar als het was gebeurd dan had ik er gestaan. Ik zat wel te zweten op de bank, maar dat kwam meer door de spanning in de wedstrijd.”

Was dit het hoogtepunt uit uw loopbaan?

“Het was een prachtige ervaring, maar de twee kampioenschappen tijdens mijn periode bij de amateurs deden me meer. Maar ik kan in elk geval wel zeggen dat ik één wedstrijd op het hoogste niveau heb meegemaakt.”