Rijksmuseum wil werken lenen van het Stedelijk

AMSTERDAM, 10 NOV. Ronald de Leeuw, algemeen directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, wil dat de 19de-eeuwse, Nederlandse kunstwerken, die nu uitsluitend in de depots van het naburige Stedelijk Museum te zien zijn, worden ondergebracht in het Rijksmuseum.

Dit bepleitte hij op het tweedaags symposium Presenting the Art of the Nineteenth Century, dat hem afgelopen vrijdag en zaterdag door zijn vorige werkgever het Van Gogh Museum in het Rijksmuseum werd aangeboden.

Acht jaar geleden bleek op een soortgelijk symposium dat het wenselijk was om in het Rijksmuseum de Hollandse negentiende eeuw onder te brengen, om in het Van Gogh Museum de Hollandse en buitenlandse kunst te laten zien die voor Vincents ontwikkeling belangrijk is geweest, en om in het Stedelijk de 'vaders' van de moderne kunst te presenteren. Aangezien dat laatste nauwelijks gebeurt, betoogde De Leeuw dat een ruil met het Stedelijk naar voorbeeld van de Tate Gallery en de National Gallery in Londen een mooie oplossing zijn.

Neil MacGregor, directeur van de National Gallery, lichtte nog toe hoe, in het geval van de buitenlandse kunst, de National Gallery en de op moderne kunst gerichte Tate Gallery recent een grens op 1900 hebben getrokken. Ze ruilden consequent topstukken uit voor een meer coherente presentatie in de musea afzonderlijk.