Rebellen Filippijnen doden zes agenten

MANILA, 10 NOV. Bij een aanval van vermoedelijk communistische guerrilla-strijders op het Filippijnse eiland Mindoro, zuidelijk van de hoofdstad Manila, zijn afgelopen zaterdag 6 politiemannen doodgeschoten. Dat is gisteren in Manila bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder kwamen de politie-agenten in jeeps terug van een patrouilletocht, toen ze bij het plaatsje Murente op een hinderlaag stuitten. Ongeveer 50 rebellen openden het vuur op de passerende politie-auto's.

Vertegenwoordigers van de Filippijnse communistische partij en van de regering proberen al jaren om via onderhandelingen, die sporadisch plaatsvinden in Nederland, een vredesovereenkomst te bereiken. De afgelopen jaren is de sterkte van de communistische guerrilla op de Filippijnen sterk afgenomen, door ingrijpen van het leger en door verdeeldheid.

Islamitische rebellen op het zuidelijke eiland Mindanao hebben afgelopen weekeinde een Ierse missionaris vrijgelaten, twaalf dagen nadat hij was ontvoerd in de stad Kolambugan. Verschillende islamitische groeperingen streven naar meer autonomie voor Mindanao. De uit Dublin afkomstige priester, Desmond Hartford, zei dat hij goed was behandeld tijdens zijn gevangenschap en dat hij de armoede van mensen in het gebied van dichtbij heeft gezien. “Ik werd naar prachtige gebieden gebracht, maar waar geen voorzieningen aanwezig waren”, aldus Hartford.

De missionaris hekelde zijn ontvoerders, maar hij kritiseerde ook de regering van de Filippijnen omdat die zich niet zou houden aan afspraken met islamitische groeperingen. (AP)