PSV geeft oogstrelende' demonstratie

EINDHOVEN, 10 NOV. PSV heeft gisteren tegen NAC een demonstratie gegeven in snel, technisch en aantrekkelijk voetbal. De ploeg uit Breda die drie maanden geleden nog in eigen stadion de landskampioen op 3-3 hield, keek in Eindhoven gebiologeerd toe hoe de PSV'ers de ene na de andere oogstrelende actie en combinatie tevoorschijn toverden. Het eenzijdige duel eindigde in een 5-1 overwinning voor PSV.

Dat het slechts bij deze score bleef was een beetje de verdienste van NAC-doelman Karelse die met snelle reacties een aantal PSV-doelpunten voorkwam. En het was ook een beetje het gevolg van de laconieke houding van een aantal PSV'ers. Maar eigenlijk was het gewoon een groot, onbegrijpelijk wonder dat er niet meer doelpunten vielen. De aanvallen van PSV waren vaak zo mooi en snel en vaak zo nauwkeurig opgezet dat de kansen die daaruit voortvloeiden onvermijdelijk leken. Maar om de een of andere reden werden ze niet benut. Trainers zullen daarin mogelijk een logica hebben gezien, maar de liefhebber begreep er weinig van.

PSV wekte de indruk door te willen gaan op de weg die het sinds de prestaties in de Champions League heeft gevonden. NAC wekte de indruk zich bij voorbaat kansloos te voelen, mede omdat een aantal spelers zoals de kopsterke en robuuste verdediger De Roover en de aanvallers Milic en Stewart er niet bij konden zijn. En misschien ook wel omdat de ploeg nog vol bewondering was over het spel dat PSV de laatste weken had laten zien. En als een elftal dat niet met vertrouwen aan de wedstrijd begint al na vijf minuten met 1-0 achterstaat en na twaalf minuten met 2-0, zal niet meer bereid of in staat zijn de messen alsnog te slijpen.

NAC beschikt over een stel aantrekkelijke voetballers, met Arveladze, Schreuder, Helder en Brusselers als uitbinkers, maar ze zijn niet van het niveau dat PSV in het veld kan brengen. Daarom verkeert NAC in de middenmoot van de eredivisie en behoort PSV tot de leiders. Soms weet NAC zich op te richten tegen een grote club, dan wordt er weken toegeleefd naar de strijd tegen de grote topper, maar meestal is het kansloos.

Zoals PSV zich gisteren van begin af op NAC stortte was indrukwekkend. Aanvallend kregen de Bredanaars geen centimeter ruimte om iets creatiefs te doen en verdedigend kregen ze nauwelijks de kans en de tijd een barricade op te werpen voor de aanvallers van PSV. Zo snel en behendig combinerend trokken Nilis en De Bilde in samenwerking met de ijverige Stinga en Iwan en gestuurd door de excellerende Cocu ten strijde. Het was vaak een genot om te zien hoe fraai de patronen van de PSV'ers liepen en hoe subtiel de balbehandeling van de meeste voor Nederlandse begrippen is.

Aan het openingsdoelpunt van Stinga, uit een voorzet van de ongrijpbare en gracieuze Vampeta, ging een beoordelingsfout van verdediger Gudelj vooraf. Maar wie het waagt het fraaie tweede doelpunt van De Bilde die na een paar schijn- en kapbewegingen Van der Looi en doelman Karelse passeerde, aan foutief verdedigen toe te schrijven doet de Belgische spits heel veel tekort. De NAC-verdediging werd vervolgens helemaal weggespeeld door Nilis, De Bilde, Cocu, Jonk, Iwan, Stinga en Vampeta. Voordat de Bredanaars een been konden uitsteken of zelfs maar een overtreding konden maken, lag de bal al bijna weer achter doelman Karelse.

Toch bleef het lange tijd 2-0. Pas vlak voor rust slaagde Numan er in, na een fraaie hakbal van Cocu, met een hard schot 3-0 te maken. En na een mooie dieptepass van Nilis scoorde De Bilde ook nog 4-0. NAC had al lang gezien dat er deze middag geen eer te behalen viel. Ook debutant Helder werd na twee mooie passeerbewegingen al moedeloos en probeerde zich tevergeefs verdienstelijk te maken als dwarsligger van Vampeta.

Cocu schoot uit een verre pass van Stam de bal met zijn rechter voet keihard op de vuisten van Karelse, waarna hij met zijn linker voet alsnog beheerst raak schoot: 5-0. Ondanks een aantal fraaie aanvallen en acties van Nilis, De Bilde en Iwan bleef de stand 5-0.

NAC keek machteloos toe en zag van afstand hoe de arme Arveladze zich keer op keer met zijn solo's vast liep op Stam. Kort nadat PSV had besloten de schiettent definitief te sluiten, mocht NAC-invaller Roelofsen van bijna dertig meter van het doel een vrije trap nemen. En omdat deze Harderwijker als sinds zijn jeugd bij voorkeur van grote afstand op doel schiet, kogelde hij de bal onder de kruising van paal en lat. Een doelpunt dat niet had misstaan in het spel dat PSV zijn publiek voorschotelde. NAC bood weinig tegenstand, maar dat was voor een groot deel de verdienste van PSV.

    • Guus van Holland