Praag onthutst door racistische moord

PRAAG, 10 NOV. In Tsjechië is grote opschudding ontstaan door de moord op een Soedanees door een Tsjechische skinhead, zaterdag.

De Soedanees, een 23-jarige man die in Praag economie studeerde en die studie in januari had zullen afsluiten, was zaterdagochtend in alle vroegte in het gezelschap van een neef op weg naar huis toen het tweetal werd aangevallen door twee skinheads. De Soedanees werd daarbij twee keer in de maag gestoken en stierf nog voordat een ambulance was aangekomen. Zijn neef kon ontsnappen. De 18-jarige dader werd opgepakt, net als de andere bij de aanval betrokken skinhead.

Premier Václav Klaus zei zaterdag naar aanleiding van de moord dat hij voorstander is van een “radicaal hardere bestraffing” van misdrijven met een racistisch karakter. “Ik ben absoluut geschokt, en ik ben doodsbenauwd voor de skinhead-beweging”, zo zei Klaus.

Ook de Tsjechische minister van Justitie, Vlasta Parkanová, verklaarde “geschokt” te zijn “door deze brute uiting van racisme”. Ze zei bij de justitie te zullen aandringen op “zo strikt mogelijke straffen” tegen de dader en kondigde aan het proces tegen hem nauwlettend te zullen volgen.

Racistische gewelddaden zijn niet ongewoon in de Tsjechische Republiek, en het zijn vooral skinheads die zich eraan schuldig maken. De slachtoffers zijn in verreweg de meeste gevallen Roma (zigeuners). In 1995 werden de straffen op racistisch gemotiveerde misdrijven in de Tsjechische Republiek al eens verzwaard, hetgeen overigens niet heeft geleid tot een vermindering van het aantal geweldsincidenten jegens Roma. In september nog stierf in de stad Domazlice een Roma-vrouw van schrik toen een groep van elf racistische leuzen roepende en met gaspistolen schietende skinheads haar huis belegerde. President Havel verweet onlangs zijn landgenoten een 'latent racisme' jegens de Roma. (Reuters, AP)