Pijpleiding Rusland en Tsjetsjenië open

GROZNY, 10 NOV. Russische en Tsjetsjeense functionarissen hebben gisteren officieel de Tsjetsjeense sectie van de oliepijpleiding van Baku in Azerbajdzjan naar de Russische havenstad Novorossijsk geopend. Dankzij de opening kan een begin worden gemaakt van de export van Azerbajdzjaanse olie. De plechtigheid vond plaats aan de grens tussen Tsjetjenië en de Russische deelrepubliek Dagestan.

De oliepijpleiding van Baku naar Novorossijsk aan de Zwarte Zee is duizend kilometer lang en loopt voor ruim honderd kilometer over het grondgebied van Tsjetsjenië. Bij de Tsjetsjeense onafhankelijkheidsoorlog is dit segment van de leiding beschadigd. De afgelopen maanden zijn door Rusland betaalde reparaties uitgevoerd. Tsjetsjenië en Rusland bereikten onlangs overeenstemming over de vergoeding die Tsjetsjenië krijgt voor de transit van de eerste 200.000 ton Azerbadzjaanse olie via Tsjetsjeens grondgebied naar Rusland in de laatste twee maanden van dit jaar. Over de vergoeding die de Tsjetsjenen vanaf 1 januari volgend jaar krijgen, is in maandenlange onderhandelingen geen overeenstemming bereikt.

De Russen maken slechts met tegenzin van de bestaande faciliteit via het rebelse, instabiele en de facto onafhankelijke Tsjetsjenië gebruik, maar hebben voorlopig geen alternatief: de pijpleiding van Baku naar Novorossijsk is op dit moment de enige voor de export van Azerbajdzjaanse olie. In Moskou wordt gesproken over de aanleg van een andere oliepijpleiding van Azerbajdzjan naar Rusland, die via de republiek Dagestan om Tsjetsjenië heen naar Novorossijsk zou moeten lopen. Maar met die aanleg zou men nog moeten beginnen en hij kost bovendien meer dan tweehonderd miljoen dollar. (Reuters)