Oprichter Hans Pontier in schijnwerpers: gevolg kan funest zijn; Bij Bangert is discretie het credo

AMSTERDAM, 10 NOV. Twee weken geleden schitterde de dealing room van Bank Bangert-Pontier nog in een reportage van Nova over de bijna krach op de financiële markten. Filmmateriaal dat goed van pas komt: vanochtend stond justitie op de stoep met een huiszoekingsbevel. Kort daarvoor had de bank het aftreden van twee directieleden en de benoeming van twee buitenstaanders bekend gemaakt.

Na de directiewisselingen bij het effectenkantoor Leemhuis & Van Loon is dit de tweede financiële instelling waar het uitdijende onderzoek van justitie naar fiscale en financiële fraude diep ingrijpt. En opnieuw staat ook een prominente beursman in de schijnwerper: Hans Pontier, een van de oprichters van de effectenbank, was tot zijn terugtreden vorige week lid van de raad van commissarissen van Amsterdam Exchanges, het bedrijf dat de effectenbeurs beheert.

Bangert-Pontier is een effectenbank die voor professionele beleggers werkt, zoals binnen- en buitenlandse pensioenfondsen en vermogensbeheerders en voor welgestelde particulieren. Er werken 45 mensen. Bij het grote publiek zijn deze banken, die aan- en verkoop van effecten en het beheren van vermogens als hoofdactiviteit hebben, niet bekend. Discretie is het credo, in opspraak komen kan funeste gevolgen hebben voor het vertrouwen van de klanten. In de Amsterdamse financiële wereld staat Bangert-Pontier bekend “als een nette tent”.

Op haar beurt is de Nederlandsche Bank, die het bankwezen controleert inclusief de deskundigheid en integriteit van de directieleden van banken, zo mogelijk nog gevoeliger voor negatieve publiciteit rond een bank. Elke bank is onderdeel van een fijn web van financiële relaties met andere (buitenlandse) banken, dat door een vertrouwenscrisis kan worden weggevaagd.

Bangert-Pontier is in 1992 ontstaan uit een fusie van twee kleinere kantoren: J. Frederik Bangert & Co en Pontier, Van Drie & Partners. Begin dit jaar nam de Friesland Bank, die buiten haar traditionele regionale werkterrein expansie zoekt, een participatie van 60 procent van de aandelen van Bank Bangert Pontier, terwijl de directie zijn aandelenbelang van 25 procent naar 40 procent verhoogde.

De huiszoeking die vanochtend bij de bank werd gehouden volgt op de ontdekking ruim twee weken geleden van een groot bedrag aan contanten, naar verluidt zo'n honderdduizend gulden, in het Amsterdamse appartement van E. Swaab, een effectenhandelaar in Londen.

Justitie deed bij Swaab huiszoeking in het kader van het onderzoek naar financiële en fiscale fraude, waarin directeur Han V. van het effectenkantoor Leemhuis & Van Loon een hoofdverdachte is.

Swaab was gevolmachtige van een aantal rekeningen bij Bangert-Pontier en nam van tijd tot tijd aanzienlijke bedragen in contanten op, zo weet een doorgaans betrouwbare bron. Banken moeten contante transacties met klanten boven 25.000 gulden waarvan zij op basis van criteria van het ministerie van justitie vermoeden dat er iets niet in de haak is rapporteren aan het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.

Pontier zei vorige week dat transacties niet waren aangemeld, omdat zij niet aan de criteria voldeden. Hij wilde toen niet ingaan op vragen op basis waarvan de bank tot dat oordeel was gekomen.

Toen de relatie met Swaab vorige week in de publiciteit kwam, zegde de bank de rekeningen op en zei verder dat transacties op die rekeningen eerder al onderwerp van intern onderzoek waren geweest. De uitkomsten van dat onderzoek hadden toen geen gevolgen voor de relatie met Swaab.

Verschillende bronnen weten te melden dat Van Lanschot Bankiers vorig jaar een overname of een groot aandelenbelang in Bangert-Pontier heeft onderzocht en ook een kijkje in de boeken heeft gekregen. Onduidelijkheid over de identiteit van de rekeningen waarvoor Swaab gevolmachtige was, zou een rol hebben gespeeld bij het niet doorgaan van de overname.

Van Lanschot, die bij onder meer grote kredieten samenwerkt met de Friesland Bank, ontkende deze gang van zaken vorige week overigens. De Friesland Bank heeft ook een minderheidsparticipatie in Van Lanschot.

    • Menno Tamminga