Oost-Afrika geteisterd door extreem zware regenval

NAIROBI, 10 NOV. In Oost-Afrika dreigt een ramp als gevolg van abnormaal zware regenval. Door de zondvloed zijn in Kenia al tientallen mensen omgekomen en in Zuid-Somalië worden honderdduizenden bedreigd door overstromingen.

Door de regens, die al weken aanhouden, zijn de rivieren in dit deel van Afrika razendsnel gezwollen. In Somalië raakten volgens hulpverleners honderdduizend inwoners ontheemd en achthonderdduizend mensen worden er bedreigd door het wassende water. De rivier de Juba, die ontspringt in de Ethiopische hooglanden, trad over een grote lengte buiten zijn oevers. In de spaarzame gebieden die nog boven water liggen concurreren mensen, krokodillen en slangen om een droog plaatsje. Door de urenlange stortregens werden duizenden lemen huizen met de grond gelijk gemaakt.

Een groep hulporganisaties waarschuwde in het weekeinde voor een ramp als er niet snel maatregelen worden genomen. De hulpverleners beschikken vooralsnog over voldoende voedsel, maar het ontbreekt hun aan vervoermiddelen. “Als we niet onmiddellijk helikopters en boten krijgen, dan zullen we straks geen mensen redden maar begraven”, aldus Agostino Paganini van de groep hulporganisaties.

Een extra moeilijkheid in Somalië betreft de wetteloosheid. Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 1991 heeft het land geen centraal gezag meer. Boeven en krijgsheren hebben de afgelopen jaren hulpverleners ontvoerd, soms vermoord en veel geld afgeperst. De leiders van een coalitie van clans in het zuiden zegden in het weekeinde hun medewerking toe voor een grootschalige hulpoperatie.

Behalve Somalië en Kenia lijdt ook Ethiopië onder de extreem zware regenval, die volgens wetenschappers het gevolg is van het klimatologische fenomeen 'El Nino'. Het is momenteel de tijd voor het kleine regenseizoen, maar er valt meer regen uit de donkere wolken dan gebruikelijk is in het grote regenseizoen.

Oogsten dreigen te mislukken en dorpen raken bedolven onder tonnen modder door aardverschuivingen.

De weersverwachting voor de komende dagen luidt: meer regen.

    • Koert Lindijer