Omzet industrie dit jaar 9 procent hoger

De omzet van de industrie ligt de eerste drie kwartalen van dit jaar 9 procent hoger dan dezelfde periode het jaar ervoor. Op de binnenlandse markt namen de verkopen 8 procent toe. De exportmarkten zorgden voor 10 procent groei. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen publiceerde.

De 2,9 procent hogere afzetprijzen zorgden voor bijna eenderde van de groei. De chemische industrie groeide de eerste drie kwartalen 13 procent. De groei in de metaalindustrie hield die periode gelijke tred met het gemiddelde. De voedings- en genotmiddelenindustrie zat met 7 procent onder het gemiddelde van de totale industrie. Het CBS meldt dat de omzetstijging van deze drie branches voor 60 procent in het buitenland is gerealiseerd.

In september dit jaar lag de omzet 13 procent hoger dan dezelfde maand in 1996. Het CBS schrijft 5 procent van deze groei toe aan een extra werkdag in deze maand. Binnenlands was de stijging 10 procent. Op de buitenlandse markten steeg de omzet in september 16 procent.