Museummedaille Neutelings-Heuts

MAASTRICHT, 10 NOV. Staats- secretaris van cultuur A. Nuis heeft zaterdag aan mevrouw J.M. Neutelings-Heuts de Museummedaille uitgereikt in het Bonnefanten-museum in Maastricht. Zij ontving de medaille in verband met de door haar in het vooruitzicht gestelde schenking aan het Bonnefantenmuseum van een zeer belangrijke privé-collectie van middeleeuwse sculpturen, bijeengebracht door wijlen haar echtgenoot Willem Neutelings (1916-1986).

De eremedaille voor verdiensten jegens openbare verzamelingen, kortweg Museummedaille genoemd, is een unieke onderscheiding die de afgelopen jaren maar in zeldzame gevallen is uitgereikt. De onderscheiding, die al dateert uit de tijd van Koning Willem I, wordt bij Koninklijk Besluit verleend.

De collectie Neutelings beslaat een periode van de twaalfde tot en met de zestiende eeuw. Een tentoonstelling van de privéverzameling was in 1996 in het Bonnefantenmuseum te zien. Nu is het grootste deel van deze collectie in langdurig bruikleen afgestaan aan het Bonnefantenmuseum voor de permanente tentoonstelling. (ANP)