LA PETITE BANDE

Giovanni Battista Pergolesi: Livietta e Tracollo/ La serva padrona (Accent, ACC 96123 D)

Nog één jaar en La Petite Bande heeft componist Giovanni Pergolesi in leeftijd ingehaald. Het Belgische ensemble onder leiding van Sigiswald Kuijken viert dit jaar zijn 25ste verjaardag en voert naar aanleiding daarvan op 16 november in het Amsterdamse Concertgebouw twee 'Intermezzi in Musica' uit van Pergolesi, die nog maar net 26 jaar oud was toen hij in 1736 overleed.

Zoals zo veel orkesten in de oude muziek begon La Petite Bande als een gelegenheidsgezelschap. Het werd in 1972 op verzoek van platenmaatschappij Harmonia Mundi bijeengeharkt uit de vele beoefenaars van oude muziek die in die tijd een plek zochten in de snel groeiende 'historische uitvoeringspraktijk'. Kuijken was toen nog concertmeester, Gustav Leonhardt dirigeerde.

De eerste grammofoonplaat (een opera van Lully) bleek zo succesvol dat men al snel besloot door te gaan en drie jaar later gaf het aanvankelijke studio-orkest zijn eerste echte concert, toen onder leiding van Sigiswald Kuijken.

De beide operaatjes van Pergolesi die zondag semi-scsch worden uitgevoerd, Livietta e Tracollo en het bekende La serva padrona, zijn eerder door het gezelschap op cd gezet. Het is amusante en onderhoudende muziek, die verfrissend wordt gezongen en gespeeld. De zangers (vooral sopraan Nancy Argenta en bas-bariton Werner van Mechelen) weten met veel gevoel de relatief oppervlakkige verhaaltjes vorm te geven. Het orkest musiceert met de bescheidenheid en verfrissende helderheid die bij deze muziek past. Het bewijst dat het terecht het predicaat 'cultureel ambassadeur van Vlaanderen' heeft gekregen.

    • Paul Luttikhuis