JASPERINA DE JONG

Jasperina de Jong: Portret. Brigadoon Vocal BIS 022.

“De tijd zal leren wat Jasperina de Jong met haar talent gedaan heeft,” schreef Wim Sonneveld in 1963 op het hoesje van haar allereerste plaatje. Twee nummers stonden daarop: het toen nog tamelijk ondeugende Call girl en de zotte Soep blues, alletwee op effectieve muziekjes van de toenmalige cabaret-pianist Han Reiziger. Het eerste van die twee is helaas niet, en het tweede gelukkig wel te vinden op de nieuwe dubbel-cd Portret die, 34 jaar na dat hoestekstje van Sonneveld, een mooi overzicht biedt van wat Jasperina de Jong in de tussentijd heeft gedaan met haar talent.

Soepblues, de oudste opname in deze collectie, is het op twee na laatste nummer van de tweede cd, want samensteller Hubert Poell voelde niets voor de chronologie die bij zo'n project toch zo logisch zou zijn. In plaats daarvan koos hij voor een nogal willekeurig aandoende rangschikking, met het vocale stuntwerk van De minutenwals (1974) als opening en het tragische Om alles uit de musical Fien (1982) als finale. Met enige goede wil is daarin misschien een illustratie te zien van de ontwikkeling die Jasperina de Jong heeft ondergaan: van de puntig gezongen ironie die haar handelsmerk werd, tot en met de warmte die ze de laatste jaren aan haar repertoire heeft toegevoegd. Eén constante in haar carrière is in elk geval de muziek van Joop Stokkermans, die er steeds op is gericht de teksten (vooral van Guus Vleugel en Ivo de Wijs) te laten schitteren.

Natuurlijk is op de selectie van 38 nummers wel wat af te dingen. Sommige curiosa uit de jaren zestig had ik graag ingeruild voor het betere werk dat nog in overvloed te vinden is op al die oude langspeelplaten. Een verrassing is echter een radio-opname uit 1978 die niet eerder op de plaat verscheen: een ontroerend gekwetste versie van 't Is over uit de musical Heerlijk duurt het langst - te meer omdat Jasperina de Jong volgend seizoen, in afwisseling met Jenny Arean, de hoofdrol gaat spelen in een nieuwe versie van die show.

De cd's gaan vergezeld van een verzorgd tekstboekje. Dat is lofwaardig, al is het nu juist bij Jasperina de Jong het minste nodig - als geen ander heeft ze altijd ieder woord kleur gegeven.

    • Henk van Gelder