'IJsvogels' om drukfout vernietigd

ROTTERDAM, 10 NOV. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft dit voorjaar de helft van de eerste partij nieuwe tientjes teruggestuurd naar drukker Joh. Enschedé in Haarlem. De 'IJsvogels' waren niet allemaal perfect gedrukt.

Nadat DNB bij controle 'onregelmatigheden' aan enkele biljetten opmerkte, besloten bank en drukker zo'n twintig miljoen tientjes, de helft van de eerste oplage, terug te nemen. Na hernieuwde controle bleek minder dan één procent van de teruggehaalde tientjes niet goed gedrukt.

Volgens de centrale bank is het de gebruikelijke procedure om imperfecte biljetten terug te sturen en te vernietigen. “Uit de steekproef bleek dat er een aantal minieme fouten in zat. Sommige kleurvakken sloten niet perfect aan.”

Hoewel het volgens DNB niet ongebruikelijk is dat er bij een eerste drukgang van een nieuw biljet 'wel eens foutjes tussendoor glippen', is de directeur van de divisie Bankbiljetten van Joh. Enschedé, A. van Daal, uit zijn functie gezet. Volgens directeur J.K.P. Bruinstroop van Joh. Enschedé is hem gevraagd binnen het bedrijf 'strategische opdrachten' uit te voeren.

De 'schoonheidsfoutjes' aan het nieuwe tientje, die volgens de Nederlandsche Bank voor een leek niet zichtbaar zijn, hebben volgens een woordvoerder niets te maken met de veiligheidskenmerken van een biljet. Het nieuwe tientje zal slechts tot de invoering van de euro, in 2002, in omloop zijn.

Het biljet kwam kort na de introductie in september ook al negatief in het nieuws doordat het bleek te krimpen in de was. De krimp bleek binnen de normen van de bank te vallen en leidde niet tot aanpassingen. Volgens DNB had het terughalen van de bankbiljetten niet geleid tot vertraging bij de introductie van het nieuwe tientje.