ICP 30 JAAR

Misha Mengelberg/Han Bennink - MIHA (ICP 031). Distr. BVHAAST

In een degelijk gebonden boek van 16x24 zit voorin een open enveloppe geplakt waar MIHA op staat.

Daarin zit een kleinere enveloppe met een rond venster die men zelf open mag snijden. Na de bonbondoos (ICP 007/008), de EP flexi-disc (013) en de cassette (017 en 018) besloot de Instant Composers Pool bij gelegenheid van zijn 30-jarig bestaan met een boek-cd te komen.

Op de cd hoort men het enig continue element tijdens al die jaren in actie: het duo Misha Mengelberg/Han Bennink tijdens twee concerten uit de jaren '90. Het boek, 64 pagina's glanspapier, bevat een essay van Kevin Whitehead, een discografie samengesteld door Kees Stevens, kopieën van hoezen en recensies en ruim dertig foto's van Pieter Boersma. Daarop zijn behalve poolers uit een grijs verleden ook leden te zien van het ICP orkest dat de komende weken optreedt in Nederland en België.

Onder hen zijn vier uitstekende blazers, zodat Bennink de kazoo, mondharmonica en scheidsrechtersfluit die hij hanteert op de cd zonder zorgen thuis kan laten. Dat deze genummerde jubileum-uitgave, prijs vijftig gulden, werd geproduceerd door Willem Breukers stichting Haast is vreemd maar ook weer niet. Breuker was niet alleen mede-oprichter van de ICP maar bleef er knarsetandend bij betrokken tot hij '74 het hazenpad koos. Misha Mengelberg was aangeraakt door Dada, Breuker hield meer van duidelijke daden.

    • Frans van Leeuwen