Huiszoeking bij Bangert-Pontier, directie bank weg

ROTTERDAM, 10 NOV. Justitie heeft in verband met de beursfraudezaak vanochtend huiszoeking verricht bij de effectenbank Bangert-Pontier. De volledige directie van de bank is het afgelopen weekeinde afgetreden, nadat De Nederlandsche Bank het vertrouwen in de bestuurders had opgezegd.

Dat vertrouwen in de directeuren J.H. Pontier en G.M. de Kleine en adjunct-directeur M.J.M. Klunne is volgens justitie geschaad nadat gebleken is dat verdachte transacties in contanten onder verantwoordelijkheid van Bank Bangert-Pontier zijn verricht. De wet schrijft voor dat verdachte transacties vanaf 25.000 gulden moeten worden aangemeld. Het geld, naar verluidt meer dan 100.000 gulden, werd gevonden bij huiszoekingen bij E.J. Swaab, tot voor kort directeur van de Londense effectenmakelaar Financial Trading & Consultancy. Justitie trof bij die huiszoeking, op 24 oktober, grote hoeveelheden bankbiljetten aan met wikkels van Bangert-Pontier. Of Swaab inmiddels tot de verdachten behoort, wil justitie niet zeggen.

Directeur Pontier verklaarde vanochtend vanaf zijn huisadres dat hij “in de loop van het weekeinde” zijn ontslag heeft ingediend. In verband “met een lopend onderzoek” wil geen van de directeuren, die voor 40 procent eigenaar zijn van Bangert-Pontier, commentaar geven. In een persbericht stelt de bank dat “externe instanties een uitgebreid onderzoek zijn gestart”. Ook De Nederlandsche Bank en Friesland Bank, die in bezit is van 60 procent van de aandelen, weigerden vanochtend elk commentaar. Het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT), waar verdachte cashtransacties kunnen worden aangemeld, vroeg zich vorige week al af of Bangert-Pontier de criteria voor het melden van deze transacties goed heeft geïnterpreteerd. Het MOT kan via het OM de Economische Controledienst op onderzoek sturen.

Algemeen directeur Pontier (1950) trad vorige week al tijdelijk af als commissaris van de Amsterdam Exchanges, de Amsterdamse beurzen. Hij zei elke associatie tussen de beursfraude en de raad van commissarissen van de beurs te willen vermijden “als tot onderzoek bij Bangert-Pontier zou worden besloten”. Pontier is tevens bestuurslid van de Vereniging van Commissionairs in Effecten.

Volgens Justitie worden de directieleden “op dit moment niet” als verdachten gezien. Inmiddels zijn in het beursschandaal zes arrestaties verricht. Justitie verdenkt hen onder meer van misbruik van voorkennis en belastingfraude. Vanochtend zijn S. Schouten en H. Pieterson tot directeur benoemd van Bangert-Pontier.