Gevlucht lid geheime dienst: 'Algerije zat achter bommen in Parijs'

PARIJS, 10 NOV. Het Algerijnse regime is verantwoordelijk voor twee bommen die in Parijs zijn ontploft in de loop van 1995. Dat zegt een man die door het Britse blad The Observer wordt aangeduid als een gevlucht lid van de Algerijnse geheime dienst.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft geen enkel commentaar willen geven op het bericht over de aanslagen in Parijs. Ten tijde van de serie aanslagen circuleerden al geruchten van dezelfde strekking. De overheersende indruk die de Franse justitie sindsdien formuleerde was toch dat het ging om een terreurcampagne opgezet door de GIA, de gewelddadige Gewapende Islamitische Groep in Algerije.

Volgens The Observer heeft de Britse politie bevestigd dat de bron, die wordt aangeduid als 'Yussuf', een uitgeweken functionaris van de Algerijnse geheime dienst is. De man vertelt dat van de ongeveer honderd buitenlanders die vermoord zijn in Algerije, de meesten eveneens het slachtoffer zijn geworden van het regime. Hij noemt de Britse pijpleiding-ingenieur Alan Wilson, die gedood zou zijn omdat Londen niet hard genoeg zijn best deed om gevluchte moslim-extremisten op Brits grondgebied te vervolgen. Ook de in 1994 vermoorde zeven Italiaanse zeelieden zouden op last van het regime zijn gedood. Daarmee wilde Algiers de extremisten in een kwaad daglicht stellen aan de vooravond van een G-7-bijeenkomst in Italië.

Yussufs stelling is dat de Algerijnse regering de hand heeft gehad in de bommencampagne in Parijs om de moslim-extremistische beweging bij het Franse publiek in diskrediet te brengen. In 1992 heeft het regime een doodseskader in het leven geroepen dat in binnen- en buitenland actief is.

Yussuf zegt dat de Parijse campagne destijds werd georganiseerd door het hoofd van de geheime dienst op de Algerijnse ambassade in Frankrijk. De hoogste uitvoerende man van de militaire geheime dienst, Smain, zou vervolgens geheim agenten hebben gestuurd om de aanslagen uit te voeren. Volgens de gevluchte agent zijn in Frankrijk ook journalisten en politici benaderd om steun te krijgen voor het zittende regime. Hij vertelt dat hij een Frans Kamerlid, dat regelmatig opkwam voor de regimes in Irak en Algerije, een koffer met 500.000 francs heeft overhandigd. De betrokken parlementariër heeft dit jaar bij de verkiezingen zijn zetel verloren. In de Franse pers staan nog geen speculaties over wie deze volksvertegenwoordiger zou kunnen zijn.

Het geruchtmakende stuk in het serieuze Britse zondagsblad werd gepubliceerd aan de vooravond van de eerste grootschalige Franse Protestdag voor Algerije. Tientallen organisaties voor mensenrechten, vakbonden en bekende Fransen houden vandaag bijeenkomsten en een stille mars om solidariteit te betuigen met het zwaarbeproefde Algerijnse volk.

Een van de initiatieven die wordt besproken is de gedachte een internationale commissie van onderzoek naar Algerije te sturen. Die zou “een einde moeten maken aan de straffeloosheid van het moorden”, zoals de organisatoren het zeggen. Het gaat er niet om blauwhelmen naar Algerije te zenden, maar - onder auspiciën van de Verenigde Naties - een commissie die de kluwen probeert te ontwarren in een conflict dat sinds 1992 al ten minste 60.000 mensen het leven heeft gekost. Een aantal Algerijnse intellectuelen heeft een oproep gedaan om dit onderzoek te lanceren. Zij zijn vandaag in Parijs en in andere grote steden van Frankrijk present, al is de dag er op gericht de solidariteit van Fransen te onderstrepen. Tot zover onze correspondent. Bij een aanval op het Algerijnse dorp H'malit bij Blida (vijftig kilometer ten zuiden van Algiers) zijn in de nacht van zaterdag op zondag tussen de 18 en 27 mensen om het leven gekomen. Dat meldt de Algerijnse pers vandaag. Algemeen wordt er in Algerije van uit gegaan dat de slachtpartij het werk is van moslim-extremisten.

De aanval verliep volgens een inmiddels bekend patroon in Algerije. De aanvallers, die van verschillende kanten het dorp binnenvielen, sneden eerst de elektriciteitsleidingen door en sloegen vervolgens aan het moorden. Volgens ooggetuigen kenden ze de situatie in het dorp exact omdat ze eerst afgingen op verlaten huizen waar kortgeleden 'patriotten' (leden van gewapende burgerwachten die de wapens hebben opgenomen tegen moslim-extremisten) hun intrek in hebben genomen. De aanval begon om middernacht plaatselijke tijd en duurde in totaal twee uur. Sommige slachtoffers werd de keel doorgesneden, anderen werden onthoofd. (AFP)