Effect komst 'Don Leo' nog ver te zoeken

VOLENDAM, 10 NOV. Na de eerste training bij zijn oude liefde Feyenoord repte coach Leo Beenhakker nog van een “werelddag” en ondanks de afzichtelijke vertoning tegen Volendam bezwoer de opvolger van Arie Haan “dat het allemaal goed komt” met het dolende elftal. Toch moet Don Leo zich na de bloedeloze 0-0 tegen de hekkensluiter van de eredivisie hebben gerealiseerd dat hij in Rotterdam een huis moet opknappen dat op instorten staat.

Het was veelzeggend voor de huidige status van Feyenoord dat Beenhakker zich gisteren spiegelde aan de club waar hij ruim een decennium geleden een ruïne had achtergelaten. Acht duels op rij had Volendam verloren, maar juist de dit seizoen zo machteloze ploeg van trainer Dick de Boer mocht nog de meeste aanspraak maken op de winst. “Het was typisch een wedstrijd tussen clubs die spelen om te overleven”, constateerde Beenhakker na zijn debuut bij Feyenoord.

Maar uit niets was op te maken dat zijn pupillen inderdaad met het hart hadden gespeeld, zoals de voormalige coach van Ajax, Real Madrid en het Nederlands elftal memoreerde. Beenhakker had zich bereid getoond het habijt van een bedelaar te dragen door zijn contract met Vitesse voor enkele tonnen af te kopen. Want alleen al van “het even misselijke als verrukkelijke gevoel in de voorbereiding of het wel goed zal gaan” had hij in zijn nieuwe rol bij Feyenoord genoten. Maar toch niet van het resultaat?

De lichtelijk geirriteerde Beenhakker: “Niemand hoeft mij uit te leggen dat het voetbal van Feyenoord een stuk beter kan. Maar de heren hebben de afgelopen weken nogal wat over zich heen gehad. Dat gaat je niet in je kouwe kleren zitten. Ik constateerde vrijdag al dat een aantal spelers ver onder zijn niveau blijft. Maar achtenveertig uur is te kort om het vertrouwen bij de spelers te herstellen. Ik word geconfronteerd met een beladen geschiedenis. Het heeft echter geen zin die nu uitputtend te gaan analyseren. Ik heb de spelers slechts verzocht de strijd aan te gaan. Meer kan ik in korte tijd niet vragen. Je moet nu eenmaal ergens beginnen.”

Arbeid adelt, moet Beenhakker hebben gedacht en daar werd de aanwezige creativiteit bij Feyenoord ondergeschikt aan gemaakt. De nog niet volledig herstelde Sanchez en de Russische artiest Kornejev bleven dus op de bank. De Moskoviet mocht pas vijf minuten voor tijd invallen.

Beenhakker: “Sanchez zou hebben gespeeld als hij volledig fit was geweest. Het uitgangspunt is geweest dat ik mijn beste middenvelders centraal wilde laten spelen. De driehoek Van Gastel, Van Wonderen en Van Bronckhorst moet het hart van het elftal vormen. Maar Feyenoord is kwetsbaar en in deze fase van de competitie moet arbeid worden geleverd. Aan de bal is Kornejev een fantastische voetballer, hetzelfde geldt voor Cruz. Maar bij balverlies zijn we meteen twee spelers kwijt en dat kan Feyenoord zich niet permitteren. Dit elftal speelde zowel tegen Volendam als tegen zichzelf. Die situatie vereist een spelersgroep die vuil werk wil opknappen. Dan komt de rest vanzelf wel.”

Toch was het Feyenoord onder Beenhakker zo mogelijk nog slechter dan het ploeterende elftal onder leiding van Arie Haan en assistent-coach Geert Meijer. Van een 'Don Leo-effect' was volgens Volendam-voorstopper Marco Gentile in elk geval geen sprake geweest. “Wij gingen ervan uit dat Cruz en Vos naast elkaar in de spits zouden spelen”, zei Gentile. “Tot mijn verbazing stond Vos op links en Bosvelt op rechts. Dat zijn toch helemaal geen buitenspelers? Ik vind het onbegrijpelijk dat een ploeg, die nota bene in de Champions League speelt, zo behoudend voetbalt tegen een degradatie-kandidaat als Volendam. “Feyenoord had ons toch moeten vastzetten op eigen helft?”

Gentile had verwacht dat Beenhakker Feyenoord op scherp zou zetten. “Het tegendeel was waar, zijn elftal hing als los zand aan elkaar. Ik merkte bovendien dat Cruz niet lekker in zijn vel zit. Vroeger kon ik me nog wel eens gek laten maken door zo'n gozer. Het is maar goed dat ik Cruz niet heb getroffen in de periode dat ik nog bij FC Den Haag speelde. Dan had ik waarschijnlijk het einde van de wedstrijd niet gehaald. Ik heb me echt moeten inhouden na zijn belachelijke overtredingen.”

    • Robèrt Misset