Dreigende taal van Bouterse

PARAMARIBO, 10 NOV. Ex-legerleider Desi Bouterse en zijn partij NPD voerden de dreigcampagne tegen Nederland, Surinaamse media en mensenrechtenactivisten de afgelopen dagen sterk op. Bouterse, die avond aan avond bijeenkomsten houdt in volkswijken van Paramaribo, stelt nu dat Nederland betrokken is bij de couppoging tegen de regering-Wijdenbosch die op 25 oktober werd verijdeld. “Ze zijn er gewoon bij.”

Nederland zou een destabilisatie-campagne voeren tegen Suriname. Met de Surinaamse pers ontkende hij een haat-liefde verhouding te hebben. Bouterse: “Het is haat-haat. Je haat mij, ik haat jou. Maar ik zal je dat afleren, in tijd. Wacht maar af.”

Het optreden van de voormalige militaire dictator, de sterke man achter de regering-Wijdenbosch en door Nederland gezocht wegens cocaïnehandel, wekt in Suriname grote huivering. Komende maand herdenkt Suriname de decembermoorden van 1982, waarbij Bouterse vijftien tegenstanders executeerde naar aanleiding van een vage coupdreiging. Vier van hen waren journalisten.