Di Pietro winnaar bij verkiezing in Toscane

ROME, 10 NOV. Oud-officier van justitie Antonio Di Pietro, gangmaker achter de corruptie-onderzoeken in Italië, heeft gisteren met tweederde van de stemmen tussentijdse verkiezingen in Toscane voor een Senaatszetel gewonnen. Di Pietro was kandidaat namens de regerende centrum-linkse coalitie. Hij kreeg bijna 68 procent van de stemmen in het district Mugello, iets ten noorden van Florence.

Deze uitslag is niet alleen een persoonlijke overwinning voor Di Pietro en een bevestiging van de enorme populariteit die hij nog heeft, maar versterkt ook het kabinet van premier Romano Prodi. Di Pietro's rechtse tegenstander, oud-minister en journalist Giuliano Ferrara, bleef steken op net 16 procent. Zijn linkse opponent Sandro Curzi, van de communistische partij, kreeg 13 procent.

De centrum-linkse coalitie en de communisten kregen in dit district bij de parlementsverkiezingen vorig jaar 66 procent. Mogelijk heeft de lage opkomst, 73 procent vergeleken met 90 procent vorig jaar, in het voordeel van Di Pietro gewerkt.

Di Pietro heeft vaak gezegd dat hij de centrumvleugel in de coalitie wil versterken. Hij wil Prodi helpen minder afhankelijk te worden van de steun van de communisten. Zijn grote overwinning wordt gezien als een steun van de kiezers voor die koers. De communisten hebben de bezuinigingen afgeremd die het kabinet wil doorvoeren voor de toetreding van Italië tot de Economische en Monetaire Unie.

De uitslag betekent ook een opsteker voor de linkse kandidaten in de lokale verkiezingen die zondag worden gehouden in belangrijke steden als Rome, Napels en Venetië.

Ferrara heeft Di Pietro beschuldigd van onoirbaar gedrag toen hij officier van justitie in Milaan was. Zijn slechte resultaat is mede het gevolg van een publikatie zaterdag in Il Giornale, de Milanese krant die eigendom is Paolo Berlusconi, broer van oppositieleider en mediamagnaat Silvio. Met brieven tussen Di Pietro en de hoofdredactie op de voorpagina en artikelen over twee pagina's binnenin nam de krant beschuldigingen terug dat Di Pietro geld zou hebben aangenomen van een verdachte in de corruptie-onderzoeken, de bankier Pacini Battaglia.

Di Pietro had een aantal aanklachten wegens smaad ingediend. Die zijn bijna allemaal ingetrokken na de feitelijke rectificatie van Il Giornale. Deze krant heeft in het verleden zeer harde aanvallen gedaan op Di Pietro en op de magistraten die een rol hebben gespeeld bij de corruptiezaken.

    • Marc Leijendekker