DER SPIEGEL

In Der Spiegel een vraaggesprek met de historicus Efraim Karsh over de drijfveren van de Iraakse leider Saddam Hussein. Karsh die aan het King's College in Londen doceert, schreef eerder een biografie over Hussein.

Het denken van Hussein wordt volgens Karsh beheerst door een obsessie voor macht. Het maakt hem niet uit of hij voor dat ene doel mensen moet vermoorden, zijn land in een oorlog stort of concessies moet doen. Met ideologie heeft zijn optreden echter niets te maken.

Dat is ook het verschil tussen Hussein en Hitler, met wie de Iraakse leider vaak wordt vergeleken. Harsch: “Hij is beslist geen Hitler. Hitler was bereid voor zijn doelen te sterven. Saddam Hussein is daartoe niet bereid. Hitler was een ideoloog, Hussein is een opportunist”. Hij is dan ook meer te vergelijken met Stalin, meent Karsh: een paranöide figuur, die uit angst voor mensen niemand om zich heen duldde.