Clinton krijgt luid applaus tijdens ontmoeting homo's

WASHINGTON, 10 NOV. Als eerste Amerikaanse president heeft Bill Clinton zaterdag in Washington een organisatie van homo's en lesbiennes toegesproken. Herhaaldelijk werd de rede van de president, waarin hij zijn steun uitsprak voor een wetsontwerp dat discriminatie van homoseksuelen op de arbeidsmarkt verbiedt, onderbroken door luid applaus van de 1.500 aanwezigen.

Clinton zelf vergeleek zijn gebaar met de steun van zijn voorganger Harry Truman voor de zwarte burgerrechtenbeweging. Precies vijftig jaar geleden beloofde Truman een gehoor van hoofdzakelijk zwarten dat hij zich zou inzetten voor gelijke rechten voor alle Amerikanen. “En als ik zeg alle Amerikanen, bedoel ik alle Amerikanen”, aldus Truman destijds. Clinton verwees naar die uitspraak met de opmerking: “Wel vrienden, alle Amerikanen betekent nog steeds álle Amerikanen”.

Wetgeving die met zoveel woorden discriminatie van homoseksuelen verbiedt, is in de Verenigde Staten heftig omstreden, omdat vooral conservatieve Amerikanen dat zien als toekenning van “speciale rechten” aan homo's. Ook vrezen ze dat de “homoseksuele levensstijl” op scholen “gepropageerd” wordt, als homo's niet geweigerd kunnen worden als docenten.

Clintons verhouding met belangengroepen van homoseksuelen is niet altijd zo goed geweest. Na zijn verkiezing in 1992 waren de verwachtingen hoog gespannen, maar al in de eerste maanden van zijn presidentschap moest hij terugkomen op zijn verkiezingsbelofte homo's in het leger te zullen integreren. Ook heeft Clinton een wet getekend die bedoeld is om legalisering van het homohuwelijk te voorkomen.

Vice-president Gore prees onlangs in Hollywood de actrice Ellen DeGeneres, omdat zij eerder dit jaar in haar eigen televisieserie voor haar homoseksualiteit is uitgekomen. Dat leverde Gore kritiek op van Republikeinen en conservatieve organisaties, wat hem overigens niet slecht uitkwam want het leidde in de media de aandacht af van zijn betrokkenheid bij het schandaal van de illegale fondsenwerving.

Clinton deelde zaterdag niet het podium met DeGeneres, die inmiddels een landelijk symbool van onbevreesde homoseksualiteit is geworden. Toen zij een onderscheiding kreeg uitgereikt, was hij al vertrokken. Wel poseerde Clinton achter de coulissen voor een foto met DeGeneres en haar vriendin, de actrice Anne Heche, maar het Witte Huis liet weten dat die foto niet openbaar gemaakt wordt.