Borst voorziet tekort aan medicijnen

DEN HAAG, 10 NOV. Minister Borst (Volksgezondheid) voorziet grote tekorten aan medicijnen in Nederland als een verbod van de Europese Commissie op het gebruik van grondstoffen van runderen niet wordt opgeschort. De Europese Commissie heeft dit verbod, dat per 1 januari ingaat, afgelopen zomer afgekondigd wegens de gekke-koeienziekte (BSE).

Borst heeft Commissaris Bangemann van industriezaken vorige week een brief geschreven waarin ze pleit voor een overgangstermijn van drie jaar. Zaterdag zei ze in het tv-programma 2 Vandaag dat door het verbod 80 procent van de medicijnen uit de markt zou moeten worden genomen.

De Brusselse verordening verbiedt vanaf 1 januari de verkoop van de medicijnen waarin talg en gelatine van runderen, schapen en geiten zijn verwerkt. Die stoffen worden uit de 'risico-organen' gehaald waarvan de consumptie is verboden: de kop, de tonsillen en het ruggemerg van schapen, geiten en koeien ouder dan één jaar.

Vervangende middelen zijn er volgens Volksgezondheid wel, maar het kost tijd om voldoende voorraden aan te leggen. Bij inwerkingtreding van het verbod per 1 januari zouden medicijnenfabrikanten met enorme oude voorraden blijven zitten terwijl er onvoldoende nieuwe producten beschikbaar zijn. Borst schrijft dat Bangemanns beschikking een groter probleem voor de volksgezondheid creëert dan de gekke-koeienziekte die ermee wordt bestreden.