Beurzen Azië dalen na zorg om Hongkong

HONGKONG, 10 NOV. Nieuwe zorgen om de houdbaarheid van de koers van de Hongkong dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar en om de gezondheid van de banksector hebben vanmorgen op de Aziatische beurzen opnieuw voor koersdalingen gezorgd.

Op zaterdag viel de - als enige geopende - beurs van Seoel met 3,9 procent, nadat de koers van de Zuidkoreaanse won een historisch dieptepunt bereikte. Ook de Japanse yen bleef vanmorgen, met 124 yen per dollar, zwak ten opzichte van de Amerikaanse munt. Nu na de valuta's van Zuidoost-Azië ook deze twee munten in koers zakken, neemt volgens handelaren de druk op de Hongkong dollar toe om ook te depreciëren. Tot nu toe verdedigden Hongkong en China de Hongkong dollar met succes tegen aanvallen van de valutamarkt. Het alternatief is de munt te verdedigen met een hoge rente. Vanmorgen circuleerden in Hongkong geruchten dat met de hoge rente plaatselijke banken in de problemen kunnen komen en de onroerend-goedprijzen scherp kunnen dalen. De Hongkongse monetaire autoriteit (de plaatselijke versie van de centrale bank) liet vanmorgen weten dat een van de geplaagde banken, de International Bank of Asia, “de noodzakelijke stappen zal ondernemen om aan haar verplichtingen te voldoen”, en dat de bank indien nodig zal worden gesteund.

De Hang Seng-index sloot vanmorgen 1,1 procent lager op 9992 punten, bij een rentestijging van bijna 14 procent naar 15 procent. Daarmee sloot de index voor het eerst sinds de zware krach van 28 oktober weer onder de grens van tienduizend punten. De beurs van Seoel wist als een van de weinige koerswinst te boeken, na de val van zaterdag, en sloot bijna 6 procent hoger. Jakarta verloor vanmorgen 0,75 procent, Singapore 0,45 procent, Bangkok ruim een procent, Kuala Lumpur 2,5 procent en Manila 2,2 procent. De beurs van Taiwan steeg 1,3 procent. In Japan daalde het Nikkei-gemiddelde met 0,88 procent tot 15.836,36 punten, het laagste slot sinds juli 1995.

Europese beurzen boekten vanmorgen koerswinsten, op basis van een betere koers van de Amerikaanse dollar, die een cent hoger was op 1,9350, en het feit dat Wall Street vrijdag uiteindelijk op een hoger niveau sloot dan waarop de index vrijdagmiddag stond, toen de Europese beurzen sloten.

President Tietmeyer van de Duitse centrale bank, de Bundesbank, zei vanmorgen dat de crisis in Azië geen bedreiging is voor de economische groei in het Westen. Brazilië, dat gevaar loopt te worden besmet door de Azië-crisis, heeft dit weekeinde gemeld bezuinigingsplannen ter grootte van 18 miljard dollar door te voeren om een aanval op zijn munt, de real, voor te zijn. De aandelenkoersen in Sao Paulo zijn de afgelopen twee weken met 30 procent gedaald. (AFP, AP, Reuters)