Alsof Klinsmann bij Heracles speelt

Christoph Bechmann (25) bezorgde Duitsland onlangs de Champions Trophy door in de finale drie keer te scoren. Gisteren speelde de hockeyer met het Venlose VHC in de Nederlandse overgangsklasse tegen Voordaan.

GROENEKAN, 10 NOV. Christoph Bechmann beleeft weinig plezier aan het middagje bij Voordaan. Hij krijgt geen centimeter ruimte van zijn bewaker en pal achter deze fanatiekeling staat uit voorzorg nóg een tegenstander. Bechmann maakt wekelijks zo'n dubbele mandekking mee, vertelt hij na afloop, maar zo erg als het nu was geweest, had hij nog niet meegemaakt. Wat bezielt de Duitser ook om in de overgangsklasse te gaan hockeyen?

VHC-coach Peter Kloimstein noemt het “een vriendendienst”. Hij haalde zijn landgenoot Bechmann ooit van Dürkheim naar Mönchengladbach en maakte binnen een jaar een international van hem. “Iedereen zei dat hij probleemspeler was”, aldus Kloimstein. “Ik zag dat anders. Ik heb als trainer twee uitzonderlijke spelers meegemaakt, Michael Hilgers en Beckie. Hij speelt op zijn instinct en weet vaak zelf niets eens wat hij gaat doen.”

Venlo heeft naast Bechmann nog drie Duitsers in de ploeg. Ze steken een paar keer in de week de grens over om bij de Limburgse club te trainen en te spelen.In eigen land ligt de veldcompetitie stil en de hockeyreglementen staan het toe om in een seizoen voor clubs in twee landen te spelen. “Waarom zou ik daar dan geen gebruik van maken?”, reageert Bechmann. “Venlo is maar een kwartier rijden van mijn huis in Mönchengladbach, het is een gezellige club en het niveau is heel behoorlijk.”

Toch blijft het vreemd om een topspeler als Bechmann, zoals gistermiddag op het complex van Voordaan in Groenekan, in de overgangsklasse te zien. Alsof topvoetballer Jürgen Klinsmann in de eerste divisie uitkomt voor Cambuur of Heracles. Net als Klinsmann is Bechmann een grote naam in de sport. Hij speelde 110 interlands en maakte vorige maand in de finale van de Champions Trophy tegen Australië de drie doelpunten, waaronder de golden goal in de verlenging. “Het was een droom”, zegt Bechmann. “Ik had geluk en stond drie keer op de goede plek. Het zou nog mooier zijn geweest als het volgend jaar bij het WK was gebeurd.”

Bechmann is de bescheidenheid zelve, zeggen ze in Venlo. Tegen Voordaan loopt hij ook zeker niet als vedette over het veld. Hij geniet zichtbaar van het enige Venlose doelpunt, werkt hard, maar veel profijt heeft hij daar niet van. Bechmann geeft na afloop toe dat hij vooraf al een beetje moe was. Dat kwam omdat hij 's ochtends in Duitsland een wedstrijd in de zaal had gespeeld en zaterdag ook nog eens twee. “Ik speel met Mönchengladbach in de zaal. Dat gaat voor. Maar als het kan, doe ik ook met Venlo mee.”

Gisteren was hij er dus ook, ondanks dat Mönchengladbach in het zaaltoernooi ter voorbereiding op de competitie de finale moest spelen. “Maar dat ging nog niet om de punten, bij Venlo wel.” Voorlopig zullen de Limburgers hem nog niet hoeven te missen, want Bechmann is in Duitsland tot 8 december geschorst. Dat heeft te maken met zijn terugkeer naar Mönchengladbach van Harvestehuder THC. Halverwege het afgelopen seizoen maakte de speler dezelfde stap in omgekeerde richting. Dat is volgens de reglementen te veel van het goede en daarom moet Bechmann nu even boeten.

Het is niet uitgesloten dat de Duitse international volgend seizoen voorrang geeft aan Venlo boven Mönchengladbach. Een van de voorwaarden is dan dat de club naar de hoofdklasse promoveert. “Want je kan zo'n topspeler niet nog een jaar in de tweede klasse laten spelen”, stelt coach Kloimstein. Bechmann is een fan van het Nederlandse hockey. “Jullie nationale ploeg speelt het mooiste hockey in de wereld en is de beste. Het spel is hier veel korter dan in Duitsland. Daarom zou ik ook best een keer in de hoofdklasse willen hockeyen.”

Venlo staat momenteel bovenaan in de overgangsklasse B en heeft kwalitatief veruit de beste ploeg. Maar dat zegt niet alles. Het stugge Voordaan, de nummer twee op de ranglijst, maakt het de gasten uit Limburg moeilijk met veel vechtlust en een verdedigende tactiek. “Ga niet hockeyen! De bal moet weg, dat is het belangrijkste”, is in de rust ook de opdracht van Voordaan-coach aan zijn spelers. Het staat op dat moment 1-1 en zo blijft het ook. Venlo mag uiteindelijk zelfs nog van geluk spreken dat het niet verliest.

“Scheisse Spiel”, luidt het commentaar van Kloimstein. Maar over het algemeen heeft de gerenommeerde coach het naar zijn zin in Nederland. Het is er gezellig, zegt Kloimstein die al voor de wedstrijd in Groenekan een biertje en een glas sherry naar binnen werkt. Ook Christoph Bechmannn stelt dat er in het Nederlandse hockey “viel mehr los” is dan in het Duitse. En zo denken veel van zijn landgenoten er over. Ze komen zelf in Venlo vragen of ze er mogen komen hockeyen. Dat kan even niet, want meer dan vier Duitsers zijn er momenteel niet toegestaan.

Venlo maakt al jaren gebruik van spelers uit Duitsland. Dat is niet zo raar omdat het complex van de vereniging op 300 meter van Duits grondgebied ligt. Bij andere clubs in het land worden er nog weleens opmerkingen gemaakt over deze buitenlandse inbreng. “Als het Australiërs of Engelsen waren geweest hadden we niets gehoord, maar het zijn Duitsers, hè”, zegt Venlo-secretaris P. Bakkers. “Dergelijke gedachten hebben wij niet. Wij aan de grens hebben nu eenmaal een andere kijk op ze. Er komen per weekeinde 50.000 Duitsers naar Venlo toe. En zo'n Bechmann is een fantastische jongen.”

In de hoofdklasse leed landskampioen Amsterdam dit weekeinde twee nederlagen op rij. Zaterdag verloor de titelverdediger met 3-2 van HCKZ, een dag later was stadgenoot Hurley met 3-2 te sterk. “Misschien moet ik wat harder worden en mensen meer op hun verantwoordelijkheden wijzen”, sprak coach Holtman na afloop. Aanvoerder Nieuwe Weme werd gisteren gepasseerd in de derby tegen Hurley, de verrassende nummer vier van de ranglijst.

Na tien speelronden bezet Amsterdam, dat één duel minder heeft gespeeld, de achtste plaats. HGC gaat met zestien punten alleen aan de leiding. De ploeg van coach Hendriks won dit weekeinde achtereenvolgens van Hurley (4-1) en Den Bosch (1-2). Oranje Zwart behaalde zaterdag de eerste overwinning van het seizoen door nieuwkomer SCHC met 6-2 te verslaan. Een dag later wonnen de Brabanders met 2-1 van HCKZ, onder meer dankzij een treffer van Shahbaz Ahmad.

    • Hans Klippus