Actie tegen fokverbod varkens

ROTTERDAM, 10 NOV. Enkele tientallen boeren hebben vanmorgen een wilde actie gevoerd tegen het fokverbod dat nog steeds geldt in verband met de varkenspest. Zij wilden het crisiscentrum van het ministerie van Landbouw in Uden binnendringen maar zij werden door de politie tegengehouden. Ze hielden vanmiddag wel de ingang bezet.

De boeren eisen een onmiddellijke beëindiging van het fokverbod, omdat dat volgens hen niet meer nodig is nu de pest bijna ten einde is. Volgens een woordvoerder van minister Van Aartsen (Landbouw) zal vóór medio november geen besluit over het fokverbod genomen worden. Dan zullen de uitkomsten van onderzoeken bij bedrijven in het pestgebied bekend zijn.

Voor de gesloten toegangspoort van het crisiscentrum in Uden kwam het vanmorgen tot enkele schermutselingen tussen actievoerders en de politie. Eén actievoerder wist op het terrein te komen, maar werd hardhandig door de politie buiten de poort gezet.

De boeren willen het crisiscentrum net zo lang bezetten totdat het fokverbod is opgeheven. Daartoe willen zij een soort ploegendienst instellen.

De toegangsweg naar het centrum is geblokkeerd met mensen en auto's. Hierdoor kunnen ook vrachtwagens van een overslagbedrijf er niet door. Dit bedrijf zit in hetzelfde gebouw als het crisiscentrum voor de varkenspest.