Website

Het Italiaanse Rai Uno, dat meer dan eens geassocieerd werd met seksuele intimidatie van kindsterretjes en in het nieuws kwam doordat concurrent Berlusconi ze vanuit zijn politieke positie probeerde tegen te werken, is te vergelijken met het Nederlandse RTL 4, maar dan met meer glitter en glamour.

Dat het station alleen Italiaanstalige programma's uitzendt, mag de pret niet drukken. Voor degenen die geen Italiaans spreken is er genoeg om naar te kijken: gelikte shows met veel zang en dans, hoogblonde vrouwen en mannen strak in het pak die druk aan het discussiëren zijn, in het oog springende decors en sprookjesachtige, synthetische kleding.

Op grond van de programma's mag er wat verwacht worden van de Rai Uno-website. En ja, zodra de site op het scherm verschijnt, stralen sterren de bezoeker tegemoet. Enrico Montesano van 'Fantastico Enrico', Alessandro Greco van 'Colorado' en Antonella Clerici van 'Unomattina'.

Voor de rest worden de verwachtingen echter bij lange na niet waargemaakt. Geen spectaculaire, schreeuwerige vormgeving. Geen dramatiek of mooie plaatjes van dansende tieners. Slechts informatie over de programma's, onderverdeeld in verschillende rubrieken met de titels 'Spettacolo', 'Religio' en 'Cultura', wat actualiteiten en een samenvatting van de geschiedenis van Rai Uno. Uiteraard alles in het Italiaans.

De niet-Italiaanssprekende Nederlander, die van mooie plaatjes kijken houdt, kan het dus beter bij de tv-versie van Rai Uno houden. De Italiaanssprekenden hebben net zo veel aan de televisie-gids.

www.rai.it/raiuno/