Vfl Bochum in Arena met tien verdedigers

ROTTERDAM, 8 NOV. Met gematigd optimisme kijken Ajax en FC Twente uit naar de confrontaties met hun tegenstanders in de derde ronde van de UEFA Cup. Ajax-coach Morten Olsen vergeleek het Duitse Vfl Bochum met het slechts moeizaam uitgeschakelde Udinese en zijn collega van FC Twente, Hans Meyer, noemde het Franse Auxerre een “attractieve ploeg.”

Hoewel Bochum in de Bundesliga een bescheiden positie inneemt, waarschuwde Olsen voor de technisch vaardige voetballers Joeran, Donkov en spelmaker Wosz. Goalgetter Joeran verspeelde in Duitsland veel krediet, toen hij samen met FC Twente-speler Petrov werd betrapt op overmatig drankgebruik. Trainer Klaus Toppmöller maakte geen geheim van zijn strategie voor de wedstrijd in de Arena op 25 november. “We zullen in Amsterdam met tien verdedigers en een doelman gaan spelen.” De return werd op verzoek van de Duitsers verplaatst van dinsdag 9 december naar donderdag 11 december.

De coach van Bochum waant zich kansrijk tegen Ajax. “Want die ploeg is lang niet meer zo sterk als in voorgaande jaren.” Bochum, dat vorig jaar zo verrassend goed presteerde en op de vijfde plaats eindigde, staat momenteel voorlaatste in de Bundesliga. Op de Europese velden gaat het een stuk beter. In de eerste ronde schakelde Bochum het Turkse Trabzonspor, de vorige club van Ajacied Arvelaze, uit.

Bochum worstelde zich donderdag in de laatste zeven minuten langs Club Brugge. “Dat staat toch eerste in België”, zei Ajacied Peter Hoekstra. “Het bevestigt maar weer eens dat de competitie niet met Europees voetbal is te vergelijken.” En aanvoerder Danny Blind: “Atletico Madrid, Lazio of Inter was een heel ander verhaal geworden. Nu zijn wij natuurlijk favoriet.”

Met Auxerre als tegenstander hoopt FC Twente eindelijk aan voetballen te komen. Auxerre plaatste zich voor de UEFA-beker door de finale van de Intertoto-competitie te halen en daarin MSV Duisburg te verslaan. Vervolgens schakelden de Fransen Deportivo La Coruna en OFI Kreta uit op weg naar de derde ronde.

In de competitie draait het dit seizoen wat minder. Auxerre bezet de zesde plaats, op redelijke afstand van koploper Paris SG. In spits Guivarc'h hebben ze wel de Franse topscorer in dienst. Hij tekende in de eerste twee ronden van de UEFA Cup voor vier van de zeven treffers. “Een gevaarlijke jongen”, meende trainer Meyer.

Zijn spelers waren redelijk opgetogen over de komende tegenstander. Spits John Bosman: “Na Lilleström en Aarhus wordt dit een verademing. Het Franse voetbal zit in de lift. Misschien draait Auxerre dit seizoen wat minder, het blijft wel een goede ploeg.” Jan van Halst was blij dat Inter en Atletico Madrid aan FC Twente voorbijgaan. “We hebben minder dan kans dan tegen ploegen van het kaliber Lilleström en Aarhus. Maar het had een stuk slechter gekund.”