Verdediging van Etienne U. juicht mogelijk te vroeg

Het openbaar ministerie leek gisteren in het proces tegen de van drugshandel verdachte U. een gevoelige klap te hebben gekregen.

AMSTERDAM, 8 NOV. Advocaat A. Moszkowicz was de rechtszaal 's ochtends binnengekomen met een opgestoken middelvinger: in het verband. “Ik moet hem omhoog houden. U moet dat niet persoonlijk opvatten”, riep Moszkowicz uitdagend in het rond.

Gistermiddag verlieten de zes advocaten van de van grootschalige drugshandel verdachte Etienne U. en zijn zes vermeende handlangers de Amsterdamse rechtbank nog triomfantelijker dan ze al bij aanvang leken. Nu de rechtbank heeft besloten dat het Haarlemse openbaar ministerie U. naast wapenbezit en valsheid in geschrifte zelfs geen buitenlandse drugshandel ten laste mag leggen, omdat dit niet in het verzoek om uitlevering van U. aan Frankrijk was vermeld, heeft het OM volgens de verdediging nauwelijks meer een poot om op te staan. U. kan nu alleen nog rechtstreeks worden vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie, belastingfraude en drugshandel binnen Nederland. Volgens U.'s raadsman C. Korvinus was het OM al “in paniek” toen werd 'vergeten' de genoemde punten in het uitleveringsverzoek op papier te zeten, en is er sindsdien aan die houding weinig veranderd.

De officieren van justitie F. van Straelen en P. Bender bleken echter in het geheel niet uit het veld geslagen. Zij verzochten de rechtbank de tenlastenlegging te mogen wijzigen, zodat de grote internationale drugstransporten in het proces kunnen worden ingebracht om U.'s lidmaatschap en mogelijk leiderschap van een criminele organisatie te bewijzen. Rechtbankpresident mevrouw Van Oslang stond dit gistermiddag toe.

Volgens persofficier C. Hemmes-Boender heeft de verdediging slechts “een technisch punt” gescoord. “Maar dat hoeft inhoudelijk geen enkel verschil te maken.” Welke straf tegen U. ge'eist zal worden, hangt af van alle tijdens het proces ingebrachte feiten. “Daar baseer je het aantal jaren cel op. Dus hiermee gaat die eis niet automatisch naar beneden.”

De punten waarop de rechtbank het OM niet-ontvankelijk verklaarde stonden volgens Hemmes-Boender niet in het uitleveringsverzoek, omdat daarvoor begin dit jaar nog onvoldoende bewijs van schuld was.

Etienne U. zou verantwoordelijk zijn voor drugssmokkel met de schepen The Great Alexander en de Orcadia, die respectievelijk 100.000 en 17.000 kilo hasj zouden transporteren voor de westkust van Afrika en richting het Amerikaanse Jacksonville. Ook zou U. het brein zijn achter een smokkel van 23.000 kilo uit Pakistan en achter een drugstransport in België. Deze Belgische smokkel is ook nieuw in de gistermiddag geaccepteerde tenlastelegging. Ook hiervoor zegt het OM pas sinds kort voldoende bewijs tegen U. te hebben.

Maandag wordt de zaak-U. voortgezet. Dan wordt nader ingegaan op U.'s vermeende lidmaatschap van een criminele organisatie en zal politiecommissaris O. Dros, de leider van het onderzoek tegen U., getuigen.

    • Margriet Oostveen