Toename satellieten zal leiden tot groei van ufomeldingen

Er is een grote kans dat het aantal meldingen van niet-geïdentificeerde, bewegende objecten, UFO's, aan de hemel in de komende jaren gaat toenemen.

Dat concluderen Bram en Chris Dorreman, twee leden van de Belgische Werkgroep Kunstmanen. De verwachte toename hangt samen met de snelle opmars van de mobiele telefonie. In het kader van deze ontwikkeling zullen in de komende jaren vele tientallen en misschien wel honderden speciale satellieten worden gelanceerd. Deze satellieten zijn onder normale omstandigheden niet met het ongewapend oog te zien, maar op bepaalde momenten kunnen zij een bijna oogverblindende bundel zonlicht naar de aarde kaatsen.

Sinds mei wordt om de paar weken een aantal satellieten van het type Iridium tegelijkertijd in een baan om de aarde gebracht. Deze satellieten worden bijna aan de lopende band gebouwd onder supervisie van de mobilofoongigant Motorola en vervolgens gelanceerd met behulp van Amerikaanse, Russische en Chinese raketten. Het uiteindelijke Iridium-netwerk, dat eind volgend jaar gereed moet zijn, bestaat uit 66 kunstmanen die op een hoogte van 780 kilometer in zes verschillende banen rond de polen van de aarde draaien. Met dit netwerk kan iedereen overal op aarde met ieder ander communiceren.

Amerikaanse kunstmaanwaarnemers hadden eerder dit jaar ontdekt dat deze normaal onzichtbare satellieten soms korte tijd zeer helder kunnen worden. In het novembernummer van Heelal melden twee Belgische kunstmaanwaarnemers nu dat één zo'n satelliet op 20 september zo helder werd als de halfverlichte maan en de atmosfeer in zijn richting deed oplichten. Een dag later rapporteerde een Amerikaanse waarnemer een soortgelijke opvlamming, die zelfs een lichtkring (halo) rond de kunstmaan creëerde. Deze kortstondige opvlammingen worden niet veroorzaakt door de reflectie van zonlicht aan zonnepanelen, zoals bij vele andere kunstmanen het geval is, maar door reflecties aan de drie grote, vlakke hoofdantennes.

Als zelfs bekende, stilstaande hemellichamen zoals Venus en Sirius tot UFO-meldingen leiden, zullen plotseling opdoemende en uitdovende, bewegende lichtpunten van veel grotere helderheid dat zeker ook doen. En het Iridiumnetwerk is nog maar het begin. Andere geplande satellietnetwerken voor mondiale communicatie zijn Orbcomm (36 satellieten), ICO (12 stuks), Odyssey (12 stuks) en Teledisc (840 satellieten). Als ook deze satellieten af en toe een bundel zonlicht naar de aarde gaan zenden, mogen we in de komende jaren een stijgend aantal UFO-meldingen verwachten.

    • George Beekman