SturkoMeat en Jansen willen fuseren

ROTTERDAM, 8 NOV. De vleesverwerkende bedrijven SturkoMeat in Doetinchem en de Jansen Group in Apeldoorn, die samen 20 procent van de Nederlandse varkensvleesindustrie vertegenwoordigen, onderzoeken of nauwere samenwerking mogelijk is.

Binnen een week of drie moet dat onderzoek volgens woordvoerder F. Stortelder van SturkoMeat duidelijk maken of de twee familiebedrijven fuseren of dat de Jansen Group volledig wordt overgenomen door SturkoMeat. De vers-vleesactiviteiten van Jansen Group zouden daarbij volledig moeten opgaan in Sturkomeat. Dit hebben de directies van beide bedrijven gisteren bekendgemaakt, na de vakbonden, de ondernemingsraden en het personeel daarover te hebben geïnformeerd. Jansen telt ongeveer 350 medewerkers en heeft vestigingen in Apeldoorn, Weesp en Twello. SturkoMeat heeft zo'n 850 mensen in dienst in Doetinchem, Lichtenvoorde, Eindhoven, Leeuwarden en Utrecht.

Directeur N. Hendriksen van SturkoMeat zegt dat de samenwerking geen negatieve gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid bij de bedrijven. “Het kost ons nu al moeite vakbekwaam personeel te krijgen en te behouden. Deze stap heeft dus geen consequenties. Alleen zal het hogere management misschien wat dichter bij elkaar moeten gaan werken.”

Door de crisis rond de varkenspest en de herstructurering van de sector die minister Van Aartsen (Landbouw, Natuurbeheer en Visserij) wil afdwingen praten slachterijen al langer over samenwerking of fusies. Krachtenbundeling is noodzakelijk om op de wereldmarkt voldoende concurrentiekracht te houden. Daarbij is de zogeheten 'integrale ketenbeheersing' een voorname factor. De vleesverwerkende industrie moet daarbij een centrale rol spelen en de klant garanties kunnen bieden over de herkomst van het vlees en de wijze waarop het is geproduceerd en verwerkt. De samenwerking tussen SturkoMeat en Jansen is één van de eerste concrete stappen binnen de sector. Directeur Hendriksen sluit niet uit dat zijn bedrijf binnenkort meer bedrijven overneemt. Hij verwacht dat in Nederland op den duur twee tot drie groepen slachterijen zullen overblijven. Nu zijn er nog ruim tien grotere varkensslachterijen. Het nieuwe SturkoMeat wordt na Dumeco uit Boxtel de grootste varkensslachterij in Nederland.