Stakers breken op, Franse wegen vrij

PARIJS, 8 NOV. De staking van Franse vrachtwagenchauffeurs is goeddeels voorbij. De grootste vakbond in het wegtransport, aangesloten bij de gematigde vakcentrale CFDT, besloot gisteren het aangeboden akkoord met de werkgevers te tekenen. Daarop werden steeds meer blokkades opgeheven.

Vanochtend waren er van de ruim honderdvijftig blokkades die door heel Frankrijk waren opgeworpen nog zestien over, voornamelijk in het zuidwesten, aldus het Franse centrum voor verkeersinformatie. De distributie van benzine kwam weer op gang, maar de schaarste bij de pomp duurt in grote delen van West- en Zuid-Frankrijk nog wel even voort.

De beëindiging van de staking na vijf dagen is een succes voor de linkse regering-Jospin. De vorige, rechtse regering-Juppé, moest vorig jaar toelaten dat de routiers met dezelfde klachten en eisen twaalf dagen het vervoer over de weg in Frankrijk lamlegden. Toen deed de regering miljoenenconcessies, met name op pensioengebied. Nu heeft de regering enige premieverlichting geboden en verder nieuwe wetgeving en controle op de naleving van de wet en het bereikte akkoord beloofd.

Voor voorzitster Nicole Notat van de vakcentrale CFDT was het tijd de bereikte resultaten te accepteren, “ook al was het prettig geweest als we er meer hadden uitgesleept”. Tijdens een bezoek aan Bordeaux, waar de strijdlust nog volop aanwezig was, hield zij haar leden voor: “Er komt een moment dat je er een punt achter moet zetten, vóór het resultaat je helemaal uit handen glipt.” De chauffeurs aangesloten bij Force Ouvrière hebben het akkoord gistermiddag als “knoeiboel” verworpen. Zij wilden nog één nacht doorstaken. De kleinere bonden in het wegvervoer, zoals de ex-communistische CGT, hebben het akkoord ook niet getekend.