Spelen ver weg voor Wennemars

Voorlopig zijn 19 Nederlands wintersporters genomineerd voor deelname aan de Spelen in Japan. De kwalificatie-eisen voor 'Nagano' en de potentiële deelnemers op een rij.

DEN HAAG, 8 NOV. Schril steekt het aantal genomineerde Nederlandse sporters voor de Olympische Winterspelen in Nagano af tegen het aantal mannen en vrouwen dat onder de rood-wit-blauwe vlag deelnam aan de Spelen in Atlanta. Daar waren vorig jaar 246 Nederlanders actief, voor Japan staan er voorlopig negentien op de lijst van de sportkoepel NOC*NSF. Ze zijn verdeeld over drie takken van sport: schaatsen (15), shorttrack (3) en snowboarden (1). Daar kunnen skiën en bobsleeën nog bij komen.

Op het lijstje genomineerde schaatsers ontbreekt Erben Wennemars. Dat de sprinter uit Dalfsen in juli een officieus wereldrecord op de 1.500 meter vestigde, was voor de schaatsbond van geen belang, tot verbazing van Wennemars zelf. Schaatsers zijn genomineerd op basis van hun prestaties in het vorige seizoen. De ster van Wennemars steeg pas daarna. Chef de mission Ard Schenk zei gisteren op een bijeenkomst van NOC*NSF in Den Haag dat Wennemars nog voldoende kansen heeft voor nominatie. De snelste manier is om nog voor de NK afstanden in Heerenveen (midden december) goed te presteren bij de wereldbekerwedstrijden in Roseville (VS) en in Calgary.

Vijftien schaatsers zijn genomineerd, maar dienen zich nog te kwalificeren. Bij de vrouwen zijn dat Annamarie Thomas (1.000, 1.500 en 3.000 meter), Tonny de Jong en Barbara de Loor (1.500, 3.000 en 5.000 m), Carla Zijlstra (3 en 5 km), Sandra Zwolle en Marieke Wijsman (1.000 m) en Marianne Timmer (500, 1.000 en 1.500 m). De genomineerde mannen zijn Rintje Ritsma (1.500, 5.000 en 10.000 meter), Ids Postma (1.500 en 10.000 m), Jeroen Straathof (1.500 m), Martin Hersman (1.000 en 1.500 m), Bob de Jong en Gianni Romme (5 en 10 km) en Gerard van Velde en Jan Bos (500 en 1.000 m). Van 18 tot en met 21 december staat in Heerenveen met de NK-afstanden het eerste en belangrijkste kwalificatietoernooi op het programma. De nummers één en twee van de 500, 1.000 en 1.500 meter plaatsen zich rechtstreeks voor Nagano, mits ze genomineerd zijn. Bij de 3, 5 en 10 kilometer meter geldt dat alleen voor de winnaar.

Als een niet genomineerde schaatser wint, zal hij voor kwalificatie in januari bij world cupwedstrijden in Innsbruck of Baselga bij de eerste twaalf moeten eindigen. Dat geldt ook voor een niet genomineerde schaatser die op een korte afstand tweede wordt. Ook die is aangewezen op de wereldbekerwedstrijden en geldt bovendien als 'bespreekgeval'.

De derde deelnemer voor de korte afstanden en de tweede voor de lange afstanden worden na de NK-afstanden in Heerenveen uit de genomineerden aangewezen op grond van hun prestaties in het vorige seizoen, hun resultaten in de eerste wereldbekerwedstrijden en de prestaties bij de NK afstanden. De vierde olympische deelnemer voor de korte afstanden en de derde voor de lange afstanden kunnen wellicht ook direct na de NK afstanden in Heerenveen worden aangewezen, mits zij reeds zijn genomineerd. Als tot het laatste moment geen duidelijkheid is over uitzending van de laatste deelnemers, kan de schaatsbond nog een kwalificatiewedstrijd organiseren.

Van de Nederlandse shorttrackers hebben zich drie schaatsers genomineerd voor Nagano: Ellen Wiegers (500 meter), Anke Jannie Landman en Dave Versteeg (beiden 1.000 meter). Zij kunnen zich dit weekeinde tijdens olympische kwalificatiewedstrijden in Den Haag al verzekeren van een ticket voor Nagano. Als twee van de tien Nederlanders die in Den Haag rijden op een individueel onderdeel bij de eerste twintig eindigen, mag Nederland voor de Spelen vier deelnemers inschrijven. Daarvan mogen er drie starten. De estafetteploeg moet bij de beste acht eindigen om naar Japan te mogen.

Als enige Nederlandse snowboarder is Thedo Remmelink genomineerd. Hij hoeft slechts één keer bij een wereldbekerwedstrijd reuzenslalom bij de beste vijftien te eindigen, mits daaraan voldoende wereldtoppers deelnemen.

Marcella Boerma probeert zich te kwalificeren voor deelname aan de olympische reuzenslalom. Door blessures was ze niet in staat zich te nomineren. Inmiddels is ze fit en probeert ze bij wereldbekerwedstrijden twee keer bij de eerste vijftien te eindigen. Ook Nicolien Sauerbreij en Bibian Mentel pogen zo een startbewijs voor de reuzenslalom te veroveren.

Bij de freestyle-snowboarders wil Patrick van der Graaff zich kwalificeren, door bij representatieve wereldbekerwedstrijden twee keer bij de eerste acht eindigen. Alpine-skiër Harald de Man is vandaag aangekomen in de VS, waar hij zich voorbereidt op het nieuwe seizoen. Het wordt zijn eerste serieuze test na een knie-operatie in maart. Om zich voor de reuzenslalom in Nagano te kwalificeren, dient hij bij worldcupwedstrijden tweemaal bij de eerste vijftien te eindigen, of één keer bij de eerste vijftien op de reuzenslalom en één keer bij de combinatie van afdaling en slalom.

Ondanks het geringe aantal Nederlandse sporters dat naar Nagano zal afreizen, heeft chef de mission Ard Schenk het voornemen “als klein landje gigantisch uit de bus te komen”. Goud, zilver en brons worden net als in Atlanta beloond met respectievelijk 60.000, 40.000 en 20.000 gulden.

    • Ward op den Brouw