Sotheby's veilt de collectie van Sharp

ROTTERDAM, 8 NOV. Nadat maandag bij Christie's in New York de kunstverzameling van het Amerikaanse echtpaar Ganz onder de hamer is gekomen, veilt Sotheby's twee dagen later, op woensdag 12 november, de collectie van schilderijen en beelden van de New-Yorkse zakenvrouw en filantroop Evenlyn Sharp (1903-1997). Zij bracht doeken en beelden van klassieke 20ste-eeuwse meesters bijeen als Picasso, Matisse, De Vlaminck, Archipenko, Calder en Maillol, naar schatting goed voor zo'n 120 miljoen gulden.

Evenlyn Sharp bezat en beheerde een aantal prestigieuze Amerikaanse hotels die haar man, de projectontwikkelaar Jesse Sharp, haar in 1941 had nagelaten. Eind jaren veertig was ze met het verzamelen van kunst begonnen. Dat mondde uit in een collectie die het Guggenheim Museum in New York in 1978 goed genoeg achtte voor een overzicht.

De Sharp-veiling omvat onder meer enkele naakten van Modigliani, zes doeken van Marc Chagall, wiens Les Amoureux aux Lys zes miljoen gulden moet opbrengen, en zeven doeken van Picasso, waaronder La Toilette de Vénus: La Coiffure (1923) met een geschatte waarde van tien tot veertien miljoen gulden en Printemps à Boisgeloup, dat twaalf tot zestien miljoen gulden waard zou zijn. Van Matisse wordt Nature Morte aux Trois Vases (1933) verkocht en Maurice de Vlaminck is vertegenwoordigd met een fauvistisch riviergezicht uit 1906.