PvdA en D66: vergunningen op beurs

AMSTERDAM, 8 NOV. De regeringspartijen PvdA en D66 willen een vergunningensysteem voor handelaren op de Amsterdamse beurs, terwijl de VVD daarover nog aarzelt. Wie professioneel op de beurs wil handelen heeft dan een vergunning nodig, terwijl van personen “met een luchtje” de licentie wordt ingetrokken.

Dit bleek gistermiddag uit de uitlatingen van de financiële specialisten van de vier grote politieke partijen bij de Dag van het Aandeel. PvdA en D66 steunen een voorstel van G. Möller, directeur van de Amsterdam Exchanges (AEX), waaronder de Amsterdamse effectenbeurs valt.

De Amsterdamse beurs wordt dezer dagen geteisterd door een omvangrijk schandaal, waarbij gerenommeerde beurshandelaren en ook de bestuurder van een pensioenfonds zijn betrokken. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels mensen aangehouden en huiszoekingen laten doen in binnen- en buitenland voor een onderzoek naar witwassen, belastingfraude en misbruik van voorwetenschap.

Gisteren werd bekend dat het voorarrest van adjunct-directeur Fred H. van Philips Pensioenfondsen met tien dagen is verlengd. De bestuurder is woensdag gearresteerd. Terugkeer naar Philips zit er voor H. niet meer in. “Voor hem is geen toekomst meer bij Philips”, zei Philips-topman C. Boonstra gisteren tegen een regionale radiozender. De man is volgens Boonstra duidelijk individueel in de fout gegaan en hij zal daarvan de consequenties moeten dragen.

Minister Zalm (Financiën) heeft gisteren gezegd te verwachten dat “er nog meer komt” en wil een verdere aanscherping van het toezicht en de regels voor onder meer pensioenfondsbestuurders en coderekeningen. Möller herhaalde gisteren zijn eerder geopperde idee om alle beurshandelaren en effectenbemiddelaars om een persoonlijke licentie te vragen. Op dit moment worden alleen directeuren van commissionairs getoetst op deskundigheid en betrouwbaarheid.

“Het voordeel daarvan is dat in een bredere kring dan alleen de directie, mensen die werkelijk met het effectenverkeer te maken hebben gescreend kunnen worden”, zei Kamerlid Ybema (D66) na afloop van een forum met zijn collega's. Van der Ploeg (PvdA) benadrukte dat het niet alleen gaat om een toetsing van nieuwe maar ook van al actieve handelaren: “Elk jaar moeten die ten behoeve van een vergunning opnieuw worden gescreend en hun administratie moet ook zo netjes zijn, dat dit ook kan.”

Volgens Ybema zal het in de praktijk erop neerkomen, dat vooral eens extra wordt gekeken naar mensen over wie vermoedens van wangedrag bestaan. Nu is het nog zo, dat mensen die interne regels hebben overtreden in stilte worden ontslagen en vaak weer bij een andere werkgever aan de slag kunnen.

“In deze zaak was vier jaar geleden al een dossier over de een van de verdachten, maar toen besloten de toezichthouders niet in te grijpen uit angst voor een gang van deze man naar de rechter”, zei Ybema. Hij denkt dat een wetswijziging nodig is om de toezichthouders de mogelijkheid te geven om ook in te grijpen als er nog geen sprake is van een veroordeling.

Van der Ploeg gelooft niet zozeer in nieuwe wettelijke bepalingen als wel in een krachtiger aanpak door de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). Zijn collega Hoogervorst (VVD) is het daarmee eens: “Als bij De Nederlandsche Bank de president de wenkbrauwen fronst, vliegt de bankbestuurder eruit.

Die positie moet de STE ook krijgen en dat is nu nog lang niet het geval. Waarom heeft de STE de afgelopen weken niks van zich laten horen? Of daarvoor een uitgebreid vergunningensysteem moet komen, weet ik nog niet.''

Twee hoofdverdachten in de Amsterdamse beursfraude vechten het besluit van de Amsterdamse rechtbank aan om hen voor nog eens dertig dagen vast te houden.

Dit hebben de twee advocaten van de verdachten gisteren desgevraagd meegedeeld. Ze hebben bij het gerechtshof in Amsterdam beroep aangetekend tegen het besluit van de rechter op 4 november om de hechtenis met dertig dagen te verlengen van de op 24 oktober aangehouden verdachten Han V., directeur van het commissionairshuis Leemhuis & Van Loon, en Dirk de G., gedelegeerd commissaris bij de effectenbank ESC.

De Nijmeegse advocaat van Dirk de G., mr P.J.F.M. de Kerf, vindt dat de rechter “te weinig argumenten heeft” om de hechtenis te verlengen.

Het onderzoek naar de beursfraude richt zich op misbruik van voorwetenschap, witwassen van crimineel geld en belastingontduiking. Naast de twee genoemde verdachten zitten nog drie mensen vast. Van één van hen, C. van R., wordt “in het belang van het onderzoek” het voorarrest met dertig dagen verlengd, zo is gisteren door het Openbaar Ministerie in Amsterdam bekendgemaakt.