Justitie vervolgt Arcade

UTRECHT, 8 OKT. Het Openbaar Ministerie in Utrecht gaat een muziekuitgever vervolgen wegens horizontale prijsbinding. Volgens goed geïnformeerde bronnen gaat het om Wegenerdochter Arcade, maar dat wilde de persofficier van justitie gistermiddag niet bevestigen.

De verdachte uitgever zou de afnemers - de winkeliers - hebben verboden compact discs beneden een bepaalde prijs te verkopen. Een Utrechtse winkelier die zich daar niets van aantrok, kreeg te horen dat hij geen CD's meer zou ontvangen. Daarop stapte de winkelier naar de Economische Controledienst (ECD).

De ECD heeft de zaak vervolgens onderzocht en voorgelegd aan Justitie. Die besloot onlangs tot vervolging over te gaan. Horizontale prijsbinding is verboden in de Wet op de economische mededinging. “Het lijkt erop dat het concern zijn afnemers een prijs oplegt die die afnemer moet doorberekenen aan de klant”, aldus de persofficier B.W.J. Steensma van het openbaar ministerie in Utrecht.

Het is, voor zover bekend, de eerste vervolging inzake prijsafspraken ofwel verticale prijsbinding in de muziekbranche. De nu vervolgde Arcade Music Company is een onderdeel van het mediaconcern Wegener Arcade. Er liep al meer dan een jaar een onderzoek - eerst oriënterend, later strafrechtelijk - naar mogelijke verticale prijsbinding door Arcade. Volgens de advocaat van Arcade, dr. mr. J Sjöcrona, zet justitie nu vaart achter de zaak. “De officier vertelde dat hij de zaak afgehandeld wil hebben voordat volgend jaar de nieuwe wet economische mededeging van kracht wordt.”

Vijf medewerkers van Arcade en een aantal mensen van buiten het bedrijf zijn inmiddels verhoord. De ECD deed begin jaren negentig al eens onderzoek naar prijsafspraken in de muziekbranche na een klacht van Consumentencontact over prijsverschillen tussen cd's in Nederland en Duitsland. Dat leverde toen niets op.