Hongersnood dreigt voor Sierra Leone

FREETOWN, 8 NOV. In de West-Afrikaanse staat Sierra Leone dreigt hongersnood uit te breken. Het World Food Program van de VN waarschuwde gisteren dat 200.000 mensen zullen verhongeren als de voedselvoorraden niet worden aangevuld.

De dreigende hongersnood is het gevolg van de burgeroorlog in het land en de sancties die de buurlanden hebben opgelegd. Die proberen de democratisch gekozen president Ahmed Tejan Kabbah weer in het zadel te helpen. Kabbah werd in juni verjaagd door een staatsgreep van majoor Paul Koroma.

Gisteren werd een bijeenkomst tussen de coupplegers en de door Nigeria gedomineerde West-Afrikaanse vredesmacht ECOMOG afgezegd. De implementatie van het vorige maand in Conakry, Guinea ondertekende akkoord zou daar worden besproken. Het akkoord behelst een staakt-het-vuren, amnestie voor de coupplegers en de terugkeer van Kabbah binnen een half jaar. Generaal Victor Malu, de commandant van de vredesmacht, zei dat “dat zij (de junta red.) de overeenkomst slechts hebben ondertekend om tijd te winnen voor hun sinistere plannen.”