De oude man beleeft een 'werelddag' bij Feyenoord

Na een wereldreis van 21 jaar keerde Leo Beenhakker gistermiddag terug bij Feyenoord. De eerste training van de nieuwe coach werd bijgewoond door enkele honderden supporters.

ROTTERDAM, 8 NOV. Als Leo Beenhakker met een half uur vertraging naar het trainingsveld wandelt, wordt hij omhelsd door een dame die zijn dochter had kunnen zijn. De vrouwelijke supporter hangt de nieuwe coach een sjaaltje met de kleuren van Feyenoord om de hals. “Die mag je pas teruggeven bij een kampioenschap”, hoort Beenhakker als hij omringd door supporters en fotografen onder luid applaus zijn weg vervolgt.

Tijdens de wandeling van het stadion naar het trainingsveld, een afstand van nog geen honderd meter, krijgt hij links en rechts een hart onder de riem gestoken. “Hé Leo, klasse jongen. Is het je toch nog gelukt, ouwe pik.” De geboren Rotterdammer heeft altijd een voorliefde voor Feyenoord gekoesterd. Aan het eind van zijn trainersloopbaan is zijn grootste wens in vervulling gegaan. “Zijn hart ligt hier”, zegt een mannelijke supporter. “Zijn hart ligt bij de vrouwtjes, zul je bedoelen”, reageert een dame van middelbare leeftijd. “Toen hij hier nog jeugdtrainer was, stelde hij alleen gastjes op met een leuke moeder. Hij is gewoon heel sexy.”

De middagtraining van Feyenoord neemt ruim een uur in beslag. Beenhakker loopt door de motregen op een paar gloednieuwe voetbalschoenen over het gras dat hij “ongelooflijk heeft gemist”. Hij verplaatst pilonnen, deelt oranje en groene hesjes uit, schreeuwt zijn keel schor met aanwijzingen, blaast op een fluitje als de spelers zijn adviezen niet in de praktijk brengen. De voormalige trainer van Real Madrid praat afwisselend in het Spaans en in het Nederlands. De Argentijn Sanchez krijgt speciale aandacht. Don Leo weet hoe een geblesseerde speler zich voelt.

De andere Feyenoorders baden zich in het zweet, terwijl Beenhakker bij de middenstip heen en weer drentelt. “Wat een charisma heeft die man”, zegt een supporter die de training vanachter het hek gadeslaat. Over de vraag of een trainer die ruim tien jaar geen successen heeft geboekt, wel de geschikte persoon is om Feyenoord aan het voetballen te krijgen, hoeft de man niet lang te denken. “Dan heeft hij het niet eens zo slecht gedaan. Wij wachten namelijk al twintig jaar op succes.”

Een bal op doel schieten doet Beenhakker deze middag niet en dat is volgens sommige supporters maar beter ook. De trainer met de CIOS-opleiding heeft in een grijs verleden als rechtsbuiten bij de zaterdagamateurs van Zwart Wit'28 gespeeld. “In de tijd dat we nog een houten gulden hadden”, zegt Beenhakker op de persconferentie na afloop van de training. Hij heeft zijn kicksen verruild voor een paar badslippers. Hij gooit zijn haren achterover en kijkt tevreden om zich heen. Wie geen vragen heeft, krijgt toch antwoord.

“Ik heb vandaag een werelddag”, zegt hij met een triomfantelijk gezicht. De 55-jarige Beenhakker heeft als technisch directeur van Vitesse vooral het contact met de spelers gemist. Hij voelde zich een beetje in de steek gelaten. “Er komt een tijd dat het lijf gaat protesteren, maar voorlopig heeft deze oude man nog veel te veel plezier met die jonge gasten. Waarom zou ik me daarvoor schamen? Dit is toch het mooiste wat er is. Meer te wensen heb ik niet.”

Beenhakker kijkt verlangend uit naar het komende competitieduel tegen Volendam. Hij heeft voor de training een indringend gesprek gehad met de spelers. Hij heeft vertrouwen in de selectie “Morgen spelen de jongens de belangrijkste wedstrijd van hun carrière, doodeenvoudig, omdat het de eerstkomende wedstrijd is. Er is weinig tijd, dus moeten we gewoon een beetje gas geven met elkaar. Als je elke keer de volgende wedstrijd wint, kom je precies uit waar je wezen wilt. En mag ik alstublieft de prettige ambitie hebben om een tweede plaats na te streven?”

    • Jaap Bloembergen