'De NOS laten wij de sport'

RTL-hoofdredacteur Nieuws en Sport Rik Rensen neemt een flinke hap uit zijn sportredactie. Bijna driekwart van de mensen moet verdwijnen. “Sport wordt gewoon te duur voor RTL.”

Het is nog niet eens zo lang geleden dat sport nog wat voorstelde bij RTL. Maar sinds Rik Rensen er de scepter zwaait over de sportredactie, lijkt het wel uitverkoop, zo klagen zijn redacteuren bitter. Het ene na het andere belangrijke sportevenement verdween naar de concurrent.

Zo liet Rensen het prestigieuze Wimbledon al naar de NOS vertrekken. Maar hij protesteerde ook niet heftig toen zijn directie de contracten voor de US Open en het grastoernooi van Rosmalen in 1996, het Engelse, Duitse, Belgische, Spaanse en Italiaanse competitie voetbal in 1995 en 1996, de Grandprix Motorwegraces in 1995, de Golden Four Atletiek in 1995 en de Heineken Open Golf in 1995, niet vernieuwde.

“Eigenlijk hebben we alleen de Formule 1 en de thuis-interlands van het Nederlands elftal nog over”, zegt een medewerker van de sportredactie. “Tot 2002.”

Dat hij nu het jongste besluit van zijn directie uitvoert, namelijk om zes miljoen gulden op het sportnieuws te bezuinigen (het oorspronkelijke bedrag was veel hoger, zegt hij), is voor zijn sportredactie dan ook het zoveelste bewijs dat sport bij Rensen op de schopstoel zit. Van de 25 sportredacteuren, blijven er 8 over. Zeven vaste krachten krijgen een andere plek binnen de organisatie, de overige 10 zijn oproepkracht en moeten naar een andere baan gaan zoeken. “Sport is voor Rensen niets meer dan een wormvormig aanhangsel”, geeft een van zijn medewerkers als verklaring.

In zijn kantoor in Hilversum reageert Rik Rensen woedend op die aantijging. Hij wil best toegeven dat hij geen sportfanáat is, die alle standen fanatiek bijhoudt en dag en nacht door sport aan de buis gekluisterd zit, maar dat hij dáarom bezuinigt op sport, gaat hem te ver. “Sport wordt gewoon te duur voor RTL”, zegt hij. “Natuurlijk vind ik dat jammer, maar zo simpel is het nu eenmaal.”

Rensen wil onder het nieuwe scenario louter nog sportnieuws brengen, als het belangrijk genoeg is om door te dringen tot het reguliere nieuwsbulletin. Het vaste sportblok van 23.20 tot 23.30 komt daarmee te vervallen.

De sport-presentatoren verdwijnen, en in plaats daarvan zullen de huidige nieuwslezers van het late RTL-bulletin zoals Rick Nieman en Sander Simons, het sportnieuws gaan voorlezen. Ook in het aantal en de lengte van wedstrijdbeelden gaat het mes, zo laat Rensen weten. De 'verplichte' doelpunten die al bij de NOS te zien zijn geweest verdwijnen, of ze moeten zo spectaculair zijn, dat ze het nieuwsbulletin waardig zijn. Daarmee neemt hij een flinke hap uit het dagelijkse sportnieuws.

Hij kon niet anders, zegt hij in zijn Hilversumse kantoor. “Ik zal het je sterker vertellen, als de directie me vijf miljoen extra had gegeven voor sport, had ik het blok nóg de deur uit gedaan. Want wat wij hadden, was veel te luxe. Die tien minuten kostten dagelijks 35.000 gulden.

Ter vergelijking, normaal maken we voor gemiddeld 55.000 gulden een uur nieuwstelevisie. Bij sport ging het grootste deel van het geld bovendien op aan beelden die we pas na 23.00 mochten laten zien, als ze al lang en breed bij de NOS waren langsgekomen. Bovendien keken maar een kleine 360 duizend mensen naar het sportblok. Dat is veel te weinig. Het kon gewoon niet meer zo.''

Hij koos ervoor dan maar het hele sportblok op te heffen. “Met het budget dat de directie mij nog ter beschikking stelt, valt onmogelijk een betrouwbaar, verantwoord compleet sportblok van tien minuten per dag te maken. Dan haal ik het liever helemaal weg, dan de kaasschaafmethode te hanteren.”

Dat komt wat wrang over op de sportredacteuren. Vooral omdat de overige redacties van RTL Nieuws en programma's als De Kwestie en Voetbal in 't Land, alsmede de interlands van het Nederlands voetbalelftal buiten schot blijven. Sterker nog, de nieuwsredactie krijgt er zelfs geld bij. Met het oog op de naderende verkiezingen, en bijvoorbeeld voor eventuele correspondentenposten in Berlijn en Parijs.

“Die plaatsen heb ik nu eenmaal nodig om me te blijven onderscheiden van het NOS-Journaal. Bij sport was dat allang niet meer het geval. Daar zag ik alleen maar de geijkte NOS-beelden, met de voor de hand liggende praatjes en plaatjes voorbij komen. De sportredacteuren zouden lui geworden zijn, als we daarin waren blijven volharden.”

Rensen wil dat ze zich met de vijf miljoen gulden die de sportverslaggeving nog rest concentreren op eigen nieuws. “De NOS laten wij de sport. Wij doen de extraatjes.”

Is Rensen niet bang dat hij zijn nieuwsprogramma daarmee ongeloofwaardig maakt? Moet hij ook niet mee in de trend om, net als de andere stations in het huidige medialandschap, steeds meer sport te brengen?

Rensen bestrijdt dat hij de sport loslaat. Hij loopt nog steeds mee in de race, zo vindt hij. “We hebben nog vijfeneenhalf jaar interlands, de Formule 1 westrijden, Barend en Van Dorp, Voetbal in 't Land en onze contracten met de NOS. Dat vind ik voldoende voor het moment.”

Toch wil hij de hand best in eigen boezem steken. “Het is natuurlijk buitengewoon jammer van het reguliere sportnieuws afscheid te moeten nemen, maar je kunt niet vasthouden wat je niet kunt betalen. De drie zenders van de Holland Media Groep (RTL4, 5 en Veronica) weigeren om nog aan de slag om de uitzendrechten mee te doen. Daarvoor heeft de opkomst en ondergang van Sport 7 de prijzen te veel opgevoerd.”

Bovendien denkt Rensen dat de belangstelling voor sport op tv wel over het hoogtepunt heen is. “Het publiek is een beetje sportmoe geworden door de versnippering van met name voetbal over zoveel zenders. Ik denk dat daardoor voetbalwedstrijden ook minder goed bekeken worden dan vroeger.”

Zijn sportredactie gaat dat allemaal wat te vlug. Zij liet de Ondernemingsraad een kort geding tegen de directie aanspannen om het huidige besluit van tafel te krijgen zodat rustig naar alternatieven voor de verdwijning van driekwart van de sportnieuwsredactie gezocht kan worden. Inzet is, of de OR al dan niet in het besluit om advies gevraagd had moeten worden.

Onafhankelijk van de uitspraak, zegt de NOS het alvast spijtig te vinden dat RTL het zo gemakkelijk opgeeft. “Wij zullen de concurrentie missen”, zegt eindredacteur Studio Sport en ex-collega van Rensen, Jan Sandberg.

“De vraag: 'waarom hadden wij dat niet', zal minder vaak klinken. Want volledig zullen ze met een redactie van slechts acht man, natuurlijk nooit meer kunnen zijn.”

    • Japke-d. Bouma