Chuan Leekpai nieuwe premier van Thailand

BANGKOK, 8 NOV. De Thaise oppositieleider Chuan Leekpai heeft voldoende steun gevonden om Chavalit Yongchaiyudh als premier op te volgen. Chuan moet Thailand uit de ernstige financiële crisis te leiden die had land teistert.

Chuan bleek donderdagnacht een coaltie van acht partijen bijeen te hebben gebracht, die samen een meerderheid van 210 zetels van de 393 bezetten in het Thaise Huis van Afgevaardigden. Premier Chavalit was donderdag afgetreden, een stap die hij drie dagen eerder aankondigde. Maar hij had de hoop nog niet opgegeven zelf een coalitie te kunnen smeden.

De regeringswisseling maakte een eind aan een politieke soap-opera die bijna een week duurden. 's Ochtends meldden beide kampen nog over een werkbare meerderheid te beschikken. Pas donderdagnacht werd duidelijk dat het merendeel van Thaise Burgerpartij zich bij Chuan aansloot. Een slag voor premier Chavalit, maar ook voor de zeer conservatieve leider van de Burgerpartij, Samak Sundaravej, die in het verleden vaak in conflict was met Chuan. Hij kondigde aan zich terug te trekken als partijleider wegens de ongehoorzaamheid van zijn volgelingen. Die lieten bij monde van de politicus Watana Asavana weten zijn ontslag niet te accepteren.

Met de nieuwe coaltie lijkt een eind te komen aan een lange periode van politieke instabiliteit in Thailand. Premier Chavalit kwam in augustus in problemen door de val van de nationale munt de bath, die in korte tijd ruim veertig procent in waarde daalde, waarna ook de aandelen een vrije val begonnen. Hij verergerde de situatie door zijn weinig daadkrachtig optreden. Zo weigerde hij de maatregelen uit te voeren die het IMF eiste voor een reddingspakket van 35 miljard gulden voor de Thaise economie. Chavalit durfde zelfs een geringe verhoging van het accijns op benzine niet aan uit angst voor negatieve reacties vanuit de bevolking. De afgelopen maand waren er in Bangkok desondanks dagelijks betogingen tegen zijn bewind. Chavalit bleef koppig proberen zijn sinds demissionaire regering nieuw leven in te blazen.

De 59-jarige Chuan Leekpai, de leider van de Democratische Partij, is een favoriet van de Thaise zakenwereld en de democraten. Hij was al premier tussen 1992 en 1995. Een landschandaal op het toeristeneiland Phuket bracht zijn regering ten val. Zijn partij telt bekwame technocraten. Het reddingspakket van het IMF dat hij moet uitvoeren, bevat evenwel harde saneringsmaatregelen die ongetwijfeld op weerstand zullen stuiten. De Thaise beurs reageerde gisteren positief op het nieuws van de regeringswisseling, de aandelenkoers steeg met 3,1 procent.