Beurs VS van slag door lage werkloosheid

NEW YORK, 8 NOV. Wall Street was gisteren duidelijk van zijn stuk gebracht door verrassend nieuws, positief en negatief. De Dow-Jonesindex daalde meer dan tweehonderd punten maar het verlies aan het eind van de dag beperkte zich tot 103 punten, ofwel 1,4 procent. De slotkoers was 7571,32.

De werkloosheid daalde in oktober tot 4,7 procent van de beroepsbevolking en dat is het laagste percentage sinds oktober 1973. President Clinton verklaarde naar aanleiding van de cijfers dat de economie van zijn land op het ogenblik “het sterkst in een hele generatie” is. Er kwamen vorige maand 284.000 banen bij, ruim 80.000 meer dan verwacht. In oktober steeg ook het gemiddelde uurloon met 5 dollarcent, eveneens een verrassende stijging.

“Het groeitempo van de Amerikaanse economie is zich aan het versnellen in vergelijking met het gemiddelde tempo van de afgelopen zes jaar”, zegt David Littman, econoom bij Comerica Bank in Detroit. “Een vertraging lijkt niet in zicht, want bijvoorbeeld de hypotheekrente is betrekkelijk laag.” Littman denkt overigens dat de Federal Open Market Committee (FOMC), het beleidsbepalend comité van de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de komende week niet zal besluiten tot een renteverhoging. Die opinie overheerste ook elders op Wall Street.

De financiële markten begonnen gisterochtend met het verwerken van de dalingen in Azië. Later kwam daar de beursonrust in Latijns-Amerika bij. De Bovespa, de toonaangevende index op de beurs van Sao Paolo, daalde tien procent en de handel werd daar omstreeks het middaguur tijdelijk stilgezet. Waarnemers twijfelden erover of de regering Cardozo in staat zou zijn de Braziliaanse reaal te verdedigen.

“De neergang op de beurzen in Azie en Latijns Amerika gaat ons volgend jaar groei kosten”, aldus Littman. “De naar beneden bijgestelde winstverwachtingen voor multinationals hebben invloed op de koersen. We hoeven ons echter weinig echte zorgen te maken over dalingen op de beurs, omdat de Dow Jones voor 1997 nog steeds 17 procent hoger staat.”

Ook de Amerikaanse economie groeit nog voorspoedig, zoals bleek uit de cijfers van de afgelopen week. Er is nog steeds meer kans op inflatie door te snelle groei dan kans op een recessie door daling van de vraag en lagere bestedingen. Toch voorspelde Edward Yardeni, econoom bij Deutsche Morgan Grenfell, gisteren dat het zaad gezaaid is voor een recessie. De kans daarop in de VS is nog klein maar zal in de loop van 1998 en daarna toenemen.

De dollar, die normaal in een tijd waar de kans op een renteverhoging aanwezig is omhoog gaat, ging omlaag. De sterke daling van de aandelenkoersen had de overhand. De koers stond tegen het einde van de handel op 1,9235 gulden, bijna twee cent lager dan op donderdag. In Amsterdam was de koers eerder op de dag anderhalve cent gezakt tot 1,9225 gulden.

    • Lucas Ligtenberg