Zuidkoreaanse president uit partij

SEOUL, 7 NOV. De Zuidkoreaanse president Kim Young-sam heeft vanochtend aangekondigd dat hij uit de regerende New Korean Party stapt. Het besluit, anderhalve maand voor de presidentsverkiezingen op 18 december, heeft gezorgd voor nieuwe verwarring. Waarnemers houden rekening met een verdere opsplitsing van de partij.

Kim Young-sam zou morgen uitleg geven. Een woordvoerder zei vanochtend dat de president - die volgens de grondwet zelf geen kandidaat mag zijn voor nog eens een termijn - de New Korean Party verlaat om onafhankelijk toezicht te kunnen uitoefenen op een eerlijk verloop van de verkiezingen. Eerder heeft president Kim Young-sam gezegd dat zijn 'onafhankelijkheid' ook gewaarborgd zou zijn als lid van de regerende partij. Analisten leggen het besluit dan ook uit als een zet die vooral is gericht tegen de officiële kandidaat van de New Korean Party, Lee Hoi-chang.

De tegenstelling tussen Kim Young-sam en Lee Hoi-chang is de afgelopen tijd steeds scherper geworden. In de opiniepeiling doet Lee het al slecht sinds hij afgelopen juli naar voren werd geschoven. De geringe populariteit is onder andere terug te voeren op een reeks van schandalen waarbij de New Korean Party is betrokken. Zo is een zoon van president Kim onlangs veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf wegens het aannemen van steekpenningen en belastingontduiking. Hij werd afgelopen maandag op borgtocht vrijgelaten.

Lee kwam eerder deze week met de beschuldiging dat Kim en zijn medewerkers bezig waren steun en financiële fondsen te werven voor een andere kandidaat namens de New Korean Party, Rhee In-je. De turbulenties binnen de regeringspartij staan in contrast tot de ontwikkelingen bij de oppositie. De twee belangrijkste oppositiepartijen werden het vorige week eens over een gezamenlijke kandidaat voor de verkiezingen, de 72-jarige Kim Dae-jung, een oudgediende in de Koreaanse politiek.