VN-gezant in Bagdad: 'Irak bereid tot delegatie naar V-Raad'

BAGDAD/NEW YORK, 7 NOV. De plaatsvervangend premier van Irak, Tareq Aziz, is bereid om naar New York te reizen voor overleg met de Veiligheidsraad over de crisis tussen de Verenigde Naties en Bagdad.

Dat heeft Lakhdar Brahimi, een van de VN-gezanten die in Bagdad hebben bemiddeld, vanmorgen gezegd. De gezanten hebben inmiddels een brief van de Iraakse regering gekregen met daarin een antwoord op de eis van de Veiligheidsraad dat Bagdad niet langer de VN-inspecties van de Iraakse militaire faciliteiten tegenwerkt.

Volgens de VN-gezant is het besluit van Bagdad om Amerikaanse wapeninspecteurs uit te sluiten van het toezicht op de Iraakse militaire installaties nog steeds van kracht. Wel zou Irak bereid zijn om de uitwijzing van de Amerikanen, die in het oorspronkelijke besluit gisteren om één uur 's middags plaatselijke tijd voltooid had moeten zijn, op te schorten zolang er wordt onderhandeld over een oplossing van de crisis.

Plaatsvervangend premier Tareq Aziz zei vanmorgen dat Irak bereid is tot “een constructieve dialoog” met de Verenigde Naties. Maar hij voegde daaraan toe dat Irak “zijn rechten wil halen”. Volgens Aziz kan Irak niet rekenen op een eerlijke behandeling van UNSCOM (de Speciale Ontwapeningscommissie van de Verenigde Naties, die moet toezien op de vernietiging van de Iraakse wapenarsenalen), omdat de commissie “een Amerikaans orgaan” is. “De vijand is de rechter”, aldus Aziz.

De plaatsvervangend premier onderstreepte dat verkenningsvluchten met U-2 vliegtuigen boven Iraaks grondgebied “onacceptabel” zijn voor Bagdad. Volgens Aziz zijn de vluchten met het “Amerikaanse spionagevliegtuig” in het verleden gebruikt bij de voorbereiding van “Amerikaanse militaire aanvallen” op Irak.

Maandag dreigde Irak U-2 vliegtuigen neer te halen als deze zich boven Irak zouden wagen. De Amerikaanse president, Clinton, liet daarop weten dat een Iraakse aanval op de vliegtuigen (die bemand worden met Amerikaanse piloten) “een grote vergissing” zou zijn. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte gisteren bekend dat het vliegdekschip Nimitz dit weekeinde “in het licht van de huidige situatie” geen haven in de Verenigde Arabische Emiraten zal aandoen, zoals eerder de bedoeling was. Volgens de woordvoerder moet de maatregel echter niet worden gezien als een militair dreigement aan het adres van de Iraakse leider, Saddam Hussein. De Verenigde Staten hebben, aldus de woordvoerder, zeventien oorlogsschepen in het gebied bij Irak en ongeveer 205 vliegtuigen.

Iraakse functionarissen hebben vanmorgen opnieuw verhinderd dat VN-inspecteurs op zoek gingen naar apparatuur die de afgelopen dagen illegaal is verplaatst. Het ging daarbij om andere militaire installaties dan gisteren, toen VN-inspecteurs eveneens geen toestemming kregen van de Iraakse regering om op zoek te gaan naar 'verdwenen' apparatuur.

Het hoofd van de UNSCOM, Richard Butler, beschuldigde Irak er woensdag van geknoeid te hebben met de bewakingscamera's en gevoelige apparatuur verplaatst te hebben. Irak heeft de verplaatsing inmiddels toegegeven, maar zegt dat deze plaatshad “uit angst voor Amerikaanse agressie”. (AP, AFP, Reuters)