Verlies op beurzen na koersval Tokio

ROTTERDAM, 7 NOV. De aandelenkoersen in Tokio zijn vanmorgen gedaald tot het laagste niveau sinds juli 1995. Ook de beurzen in de rest van Azië hebben vanmorgen koersdalingen laten zien.

In Tokio daalde het Nikkei-gemiddelde met 4,2 procent tot 15.836,36 punten. De koersdaling werd versterkt door berichten in de pers dat de Bank van Yokohama, een grote regionale bank, zijn aandelenbezit in andere ondernemingen van de hand wil doen.

Japanse banken hebben doorgaans grote aandelenportefeuilles. Een daling van de aandelenkoersen kan daarom volgens analisten leiden tot een daling van het vermogen van de banken, waarin het aandelenbezit meetelt. De ongerustheid over de vermogenspositie van de banken ondermijnt daarop weer het vertrouwen in de aandelenmarkt. De Bank van Yokohama ontkende het bericht met klem, maar dat voorkwam niet dat beleggers zich van de markt afkeerden.

Ook elders in Azië daalden de beurskoersen. Hongkong leed onder geruchten dat er een nieuwe aanval op de Hongkong-dollar op komst is die, evenals twee weken geleden, leidt tot hogere rentes waarmee de munt wordt verdedigd. De driemaands rente liep op tot 14 procent, tegen 11,5 procent twee dagen geleden. De Hang Seng-index verloor 2,9 procent na eerder op 6 procent verlies te hebben gestaan.

Het Internationale Monetaire Fonds prees vanmorgen de wijze waarop Hongkong zijn munt tot nu toe heeft verdedigd tegen speculatieve aanvallen. Tot de grootste slachtoffers in Azië hoorde vanmorgen de beurs van Seoul, waar de koersen met 6,9 procent daalden nadat de Zuid-Koreaanse won een nieuw dieptepunt bereikte ten opzichte van de dollar. Ook in de rest van Azië hadden koersdalingen plaats met uitzondering van Bangkok, waar de beurs 3,1 procent klom.

De Amerikaanse dollar klom ten opzichte van de Japanse yen naar 124 yen. De D-mark handhaafde zijn recente rol van internationale vluchthaven, door tegenover de dollar te stijgen. Daardoor kwam de dollar in Amsterdam onder de 1,93 gulden terecht. Dat is de laagste koers sinds 9 juni van dit jaar. De onrust in Azië en de zwakke dollar leidden vanmorgen in Europa tot een slechte stemming op de aandelenmarkten. Amsterdam was rond het middaguur 1,7 procent lager, Parijs 2,5 procent, Frankfurt 2,5 procent en Londen 1,7 procent.