Verdeeldheid binnen IRA; Vredesproces Noord-Ierland wordt bedreigd

LONDEN, 7 NOV. Groeiende onenigheid binnen het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) bedreigt het vredesproces in Noord-Ierland. Drie leiders van de terreurorganisatie hebben hun functie neergelegd uit protest tegen de geweldloze opstelling van de IRA.

Onder hen bevinden zich de voormalig chef staf en de hoogste kwartiermeester, verantwoordelijk voor de opslag van wapens en explosieven. Ruim twintig andere IRA-leden hebben zich achter het protest geschaard.

Berichten over de ruzie binnen de IRA, afkomstig van het Ierse dagblad Irish Independent en van Britse en Ierse veiligheidsfunctionarissen, spreken elkaar op tal van punten tegen. Volgens sommige verklaringen hebben de dissidenten zich afgekeerd van de IRA en bestaat het gevaar dat ze zich aansluiten bij de Continuity Army Council, een splinterorganisatie die vorige week in Londonderry nog een aanslag gepleegd heeft. Volgens andere berichten blijven ze actief binnen de IRA om bij elke mogelijke gelegenheid een hervatting van de militaire campagne te bepleiten. Waarnemers sluiten een splitsing van de IRA niet uit. De afgelopen driekwart eeuw is de organisatie regelmatig door splitsingen getroffen, telkens als een deel van de organisatie voor onderhandelingen pleitte, terwijl de harde kern koos voor geweld.

De Ierse premier Bertie Ahern toonde zich bezorgd over de groeiende verdeeldheid binnen de republikeinse beweging. Politie en leger langs de grens tussen Ierland en Noord-Ierland zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Seamus Mallon, voorzitter van de Noord-Ierse Social Democratic and Labour Party (SDLP) drong erop aan de vredesbesprekingen “nieuwe impulsen” te geven. Hij zei dat het voortkabbelen van het overleg “extremisten ammunitie verschaft”.

Gerry Adams, president van Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA, waarschuwde eerder deze week dat bij de onderhandelingen te weinig vooruitgang wordt geboekt. Sinds Sinn Fein zes weken geleden tot het overleg werd toegelaten, is het nog niet tot inhoudelijke besprekingen gekomen. De Ulster Unionist Party, de grootste partij van Noord-Ierland, blijft ook weigeren om rechtstreeks met Sinn Fein te overleggen. Volgens de planning van Londen en Dublin moeten de onderhandelingen voor mei volgend jaar resulteren in een politieke regeling die in een referendum ter goedkeuring aan de bevolking van Ierland en Noord-Ierland zal worden voorgelegd.

Binnen de IRA heeft altijd verdeeldheid geheerst over het neerleggen van de wapens. Zowel bij het staakt-het-vuren van drie jaar geleden als bij het bestand dat deze zomer werd afkondigd, was een minderheid van de zeven man sterke legerleiding voor voortzetting van terreur. Maar de organisatie hanteert het beginsel van democratisch centralisme: de meerderheid beslist en de rest legt zich daar zeer loyaal bij neer.

    • Dick Wittenberg