Tevergeefs hopen op glimp van de Backstreet Boys

ROTTERDAM, 7 NOV. Het is dringen achter de hekken voor het sportpaleis Ahoy', waar gisteravond tijdens een groot muziekgala de MTV Europe Music Awards werden uitgereikt. Veel jongeren en een enkele moeder staan te kijken in de hoop een glimp op te vangen van de beroemdheden als de Spice Girls en U2.

De vijftienjarige Kim komt samen met haar even oude vriendin Claudia haastig langsgelopen op zoek naar een plek waar zij de Backstreet Boys misschien kan zien. Woensdagavond stonden de meisjes in afwachting van hun favoriete artiesten al uren voor het Parkhotel in Rotterdam. Aan die 'afgang' wordt Kim liever niet meer herinnerd. Haar idolen bleken niet in het hotel te logeren. Kim “ging dood” toen zij per mobiele telefoon van een vriendin in Amsterdam hoorde dat Hanson daar naar buiten zou komen. De Amerikaanse band Hanson, waarvan de drie leden tussen de elf en zestien jaar oud zijn, werden gisteravond verkozen tot beste nieuw doorgebroken groep. Hun song MMMBop kreeg de award voor het beste liedje.

The Prodigy kwam met drie awards voor de beste video, de beste dansact en de beste alternatieve act als grootste winnaar uit de bus op de MTV Europe Music Awards. Het muziekgala werd gisteren live vanuit het Rotterdamse sportpaleis Ahoy' over de hele wereld uitgezonden. De Spice Girls hebben de award voor beste popgroep gewonnen. Zij traden net als U2 en andere topacts op tijdens de twee uur durende show die was uitverkocht.

Achter de rijen “sterrenspotters” zitten Annemieke (16), Liesbeth (17) en Esther (17) met een pak vlokken in hun midden een boterham te eten. Annemieke baalt omdat ze door het gedrang haar mooie plaatsje aan het hek heeft moeten verlaten. Ze riskeert huisarrest van haar ouders omdat ze te laat thuis zal komen. “Als ik dan ook nog niemand heb gezien, baal ik echt.”

Een Duitser werd gisteravond onder bedreiging met een vuurwapen vlakbij de hoofdingang van Ahoy' van zijn kaartjes voor de awarduitreiking beroofd. De Rotterdamse politie slaagde erin de twee overvallers van achttien en negentien jaar kort daarop aan te houden, waarna de Duitser zijn kaartjes terugkreeg.

Het marktaandeel van MTV is volgens de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek “bijna verwaarloosbaar”. Maar bij de jongeren die op het clipstation afstemmen staat MTV wel heel erg lang aan. “Je zet hem aan om een leuke clip te zien”, vertelt Liesbeth. “Komt er geen leuke clip, dan blijf je al gauw twee uur voor niks kijken.”