Steen: winnaars en expositie

Expositie tekeningen: Boodschap uit de steentijd? Kinderen maken de oudste tekening van Nederland af. Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden. 12 nov t/m 30 nov. Di t/m vr 10-17u, za, zo 12-17u. Inl. 071-5163163.

Zeker tweeduizend kinderen hebben meegedaan aan de tekenwedstrijd van de Kinderpagina en hebben de oudste tekening van Nederland afgemaakt. Vorige Leo Verhart van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden vond onlangs in Limburg een twaalfduizendjaar oude steen, waarop een tekening gekrast was: een driehoekje met dwarsstreepjes.

Alleen: de steen was doormidden gebroken, zodat de oudste tekening van Nederland, want dat is het, niet compleet is. Daarom vroeg de Kinderpagina haar lezers om de tekening af te maken. Niet alleen tientallen kinderen deden uit zichzelf mee, ook bijna tweeduizend kinderen deden mee via scholen uit het hele land. Want op school werd net de steentijd behandeld. Er was zelfs een school bij met 13 (dertien!) brugklassen die meedeed ('t Rijks uit Bergen op Zoom). Het waren mooie tekeningen, vol originele vondsten, zoals alle inzendingen. Vandaar dat alle tekeningen van de steen die opgestuurd zijn naar de Kinderpagina tentoongesteld worden op een speciale expositie in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De titel is 'Boodschap uit de steentijd? Kinderen maken de oudste tekening van Nederland af.' De expositie gaat volgende week woensdag, 12 november open en duurt tot en met zondag 30 november. De echte steen is er ook te zien.

Op 12 november is ook de prijsuitreiking van de Kinderpagina/RMO tekenwedstrijd. Voor de winnaars uit de eerste ronde, het Sint Maartenscollege uit Maastricht en de familie Haring uit Amsterdam. En de winnaars uit de tweede ronde, die we nu bekend maken.

Dat zijn de basisschool de Hillegaertschool uit Rotterdam, waarvan ook de groepsleerkracht Evert Kost grappige oertekeningen mee instuurde. En Rosalie Wammes uit Harmelen (9 jaar) stuurde een tekening in die wint: ze maakte een oerspeeltuin van Nederlands oudste tekening, en dat had niemand nog eerder bedacht. Deze winnaars krijgen als prijs een rondleiding in het museum.

    • Paul Steenhuis