'Starters gehinderd door vestigingswet'

DEN HAAG, 7 NOV. Minister Wijers (Economische Zaken) overweegt afschaffing van de vestigingswet, die voorwaarden stelt aan beginnende ondernemers. Dit heeft Wijers gisteren de Tweede Kamer laten weten bij de behandeling van de begroting van zijn departement.

Voor sommige beroepsgroepen in Nederland zoals voor slagers en bakkers bestaan toelatingsexamens, voor uitbaters van snackbars weer niet. De vorige minister van Economische Zaken, Andriessen (CDA), heeft het aantal vestigingsregelingen al teruggebracht van 88 naar 8 stuks.

Desondanks heeft Wijers “signalen” ontvangen dat de vestigingswet “in sommige gevallen toch nog een substantiële drempel betekent”. De vestigingsregelingen zouden het beginnende ondernemers lastig maken om een bedrijf van de grond te tillen en daardoor mede debet zijn aan het in de ogen van Wijers te geringe aantal beginnende ondernemingen. Om die reden wil Wijers volgend jaar de vestigingswet van zijn voorganger evalueren in plaats van in 2001, zoals eerder voorgenomen. “Waarbij ik nadrukkelijk ook de optie wil openhouden, dat tot afschaffing van deze wet moet worden overgegaan”, meent Wijers. Op dit moment moeten de meeste ondernemers nog een diploma voor algemene ondernemersvaardigheden halen.

De vervroegde evaluatie heeft Wijers toegezegd op verzoek van het Kamerlid Ten Hoopen (CDA), die de indruk heeft dat de consument met de vestigingswet van 1 januari 1996 “slechter af” is. “Beun de Haas doet zijn intrede als startende ondernemer”, zei Ten Hoopen: “Milieu-, Arbo- en belastingwetgeving wordt met voeten getreden.”