Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een gesprek met de kleinzoon van Molotov die een van de leiders was van de communistische revolutie, tachtig jaar geleden. Verder cijfers en gesprekken over seksueel misbruik tussen slachtoffers en hulpverleners. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Een alarmerende reportage over het Russische kernwapenarsenaal en verdwenen 'atoomkoffers'. Verder aandacht voor het proces tegen Etienne U. Ned.1, 20.24-20.57u.

Nova. Reportage over de bouwactiviteiten in Berlijn die de stad behoorlijk ontwrichten en het proces tegen Etienne U. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRE

The Nazi's - a Warning from History (3). Serie Britse documentaires over de geschiedenis van het Derde Rijk en de opkomst van Hitler. Ned.2, 23.35-0.25u.

DRAMA

Our Friends in the North (6). Britse dramaserie uit 1996 in negen delen, waarin aan de hand van de lotgevallen van vier personages drie decennia uit de Britse politiek voorbijkomen. De hoofdpersonen komen voortdurend voor politieke en morele keuzes te staan die worden gedicteerd door de tijdgeest. Ned.3, 20.59-22.00u.

SPORT

Sportpaleis De Jong. Paardrijdster Anky van Grunsven praat over het muzikaal gehoor van paarden en oud-wielrenner Fedor den Hertog over engelengezang. Ned.3, 20.25-20.59u.

KUNST

Panorama vrijdag. Aan de orde komen o.a moderne gebouwen in Amsterdam, sculturen van brood en chocola, de striptekenares Lian Ong en de toneelgroep Tryater met het worstelspektakel Pak 'm Stanzi. Ned.3, 23.16-23.56u.

FILM

Der Wilderer vom Silberwald (Otto Meyer, 1957, West-Duitsland). Heimatfilm over boswachter en weduwe in de Alpen. Duitsl.1, 20.15-21.50u.

8 Seconds (John Avildsen, 1994, VS). Zoetgevooisde, sentimentele filmbiografie over Lane Frost, een jongen uit Oklahoma die in 1987 rodeo-wereldkampioen werd en twee jaar later verongelukte. RTL5, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

Big (Penny Marshall, 1987, VS). Onwetendheid wordt aangezien voor geniale eenvoud in luchtige komedie over ontwapenende 12-jarige die het lichaam heeft gekregen van een volwassen man en een bliksemcarrière maakt op de computerafdeling van een speelgoedfabriek. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Hard Target (John Woo, 1993, VS). Hollywooddebuut van om zijn 'gestileerde geweld' geroemde cult-regisseur uit Hong Kong. Jean-Claude Van Damme versus zieke Lance Henriksen die jachtpartijen organiseert op dakloze oorlogsveteranen. Veronica, 21.05-22.50u., onderbroken door reclame.

Man Trouble (Bob Rafelson, 1992, VS). Hereniging van regisseur Rafelson, acteur Jack Nicholson en scenarioschrijfster Carole Eastman - die in 1970 'Five Easy Pieces' maakten - resulteerde in een rampzalige flop. Een soort Franse boulevardkomedie over de tegenstellingen tussen klassieke zangeres Ellen Barkin en de groffe hondentrainer Nicholson. BRTN1, 21.25-23.05u.

. The Wrong Man (Alfred Hitchcock, 1957, VS). In een van zijn somberste films gaf Hitchcock breeduit lucht aan zijn beroemde angst voor de politie. Een aan een krantenbericht ontleend drama met documentaire inslag, over een musicus (Henry Fonda) die wordt verdacht van roofovervallen. BRTN2, 22.30-0.10u.

The Witches of Eastwick (George Miller, 1987, VS). Weinig subtiele, fantastische relatiekomedie naar gelijknamige roman van John Updike suggereert dat feministes eigenlijk heksen zijn. Titelheldinnen Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer en Cher vallen voor weerzinwekkende Jack Nicholson die over een duivelse charme beschikt. Veel 'special effects'. BBC1, 23.55-1.45u.

Death in Brunswick (John Ruane, 1990, Australië). Verfrissend speelfilmdebuut is zwarte komedie over een door tegenslag getergde Sam Neill, gesitueerd in een voorstad van Melbourne. Neill vermoordt per ongeluk het keukenhulpje van een discotheek en tracht via een begrafenisondernemer het lijk kwijt te raken. Duitsl.2, 24.00-1.45u., nagesynchroniseerd.

. Police (Maurice Pialat, 1985, Frankrijk). Zie Film-vooraf. TV10, 0.25-1.35u.

Miles from Home (Gary Sinise, 1988, VS). In het kielzog van 'Country', 'Places in the Heart' en 'The River' vervaardigd filmdebuut van toneelregisseur Sinese is een vlakke tekening van het harde boerenbestaan in het Amerika van de jaren tachtig. Twee verdwaalde broers (Richard Gere en Kevin Anderson) zetten hun failliete boerderij in brand en worden als helden onthaald door collega-landbouwers. Duitsl.1, 0.45-2.30u., nagesynchroniseerd.

Raggedy Man (Jack Fisk, 1981, VS). Art director Fisk had dit dramatisch zwakke regiedebuut vooral te danken aan zijn huwelijk met Sissy Spacek. Als gescheiden moeder in het Texas van 1944 valt zij voor matroos Eric Roberts en weet ze twee opdringerige dorpsgenoten slechts van het lijf te houden met de hulp van een om het huis heen sluipende spookfiguur. BBC2, 1.00-2.30u.

Crucible of Terror (Ted Hooker, 1971, Engeland). Variatie op 'House of Wax'. Psychotische beeldhouwer giet levende modellen in brons. BBC1, 1.45-3.15u.

The Phenix City Story (Phil Karlson, 1955, VS). Op authentieke feiten gebaseerde pseudo-documentaire vertelt geschiedenis van door corruptie en criminaliteit beheerst provinciestadje in Alabama, dat tenslotte langs militaire weg werd schoongeveegd. BBC2, 2.30-4.00u., zwart-wit.

Die Rechnung - eiskalt serviert (Helmuth Ashley, 1966, West-Duitsland/Italië). Aflevering uit serie confectiefilms rond FBI-agent Jerry Cotton. Duitsl.1, 2.30-4.00u., zwart-wit.