Schmidt wil Giscard bij ECB

BONN, 7 NOV. Voormalig bondskanselier Helmut Schmidt heeft zich eveneens in de strijd geworpen rondom het voorzitterschap van de Europese Centrale Bank. De vroegere sociaal-democratische politicus vindt, dat een Fransman voorzitter van de bank moet worden. Schmidt heeft ook al een kandidaat: zijn vriend en ex-president Valéry Giscard d'Estaing.

“Monetaire politiek was altijd al buitenlandse politiek”, schrijft hij in het Hamburgse weekblad Die Zeit. Duisenberg, die hij een “monetair technicus” noemt, zou vice-president kunnen worden. De Italiaanse premier Romano Prodi heeft gisteren Bundesbankpresident Tietmeyer als goede compromiskandidaat genoemd. De Duitse regering zoekt naar een compromis nu Parijs de centrale bankier Trichet kandidaat heeft gesteld. Het is een publiek geheim dat Bonn voorkeur heeft voor de Nederlander Wim Duisenberg.