Roda-trainer wil alleen niet naar Moskou

KERKRADE, 7 NOV. Roda JC heeft gisteravond de kwartfinale van het Europa Cup 2-toernooi bereikt en zo ver zijn Ajax, PSV en Twente nog niet. Al na twee ronden tegen zwakke broeders uit Israel en Slovenië behoort de Limburgse ploeg tot de beste acht. Als Roda in maart nog één opponent verslaat, dan heeft de club zijn grootste internationale succes uit de historie behaald, een plaats in de halve finale. Onmogelijk is dat zeker niet. “AEK Athene en Slavia Praag lijken me ploegen die ons wel liggen”, zei trainer Martin Jol na de 4-0 tegen Primorje. “Maar zeker weten doe ik het ook niet, hoor.”

Ook als Roda in de kwartfinale een meer gerenommeerde club als Chelsea, Stuttgart of Betis Sevilla treft, heeft dat zo zijn voordelen. “Ik heb begrepen dat we dan aan tv-rechten wel twee tot vier miljoen gulden kunnen vangen. Dat zou toch ook fantastisch zijn”, aldus Jol. “Dus eigenlijk is alles goed in de kwartfinale. Het kan niet vervelend zijn.” Maar één club ziet de Roda-trainer liever niet als tegenstander, Lokomotiv Moskou. “Ik heb het niet zo op dat Russische voetbal. Wedstrijden tegen zo'n club leveren niet veel geld op en je kan er ook makkelijk uitvliegen.”

Als speler bereikte Jol zelf één keer de kwartfinale, in het seizoen 1975-'76 met FC Den Haag. West Ham United ging toen na twee zinderende duels naar de halve finale. Ook Roda kwam een keer eerder bij de beste acht (1988-'89). Jol noemde het “een belevenis” voor de club en zijn aanhang dat het nu weer is gelukt. “Iedereen kan nu wel roepen dat we tegen twee zwakke ploegen hebben gespeeld, maar dat voorrecht hebben we verkregen door de Nederlandse beker te winnen. Daarmee is het allemaal begonnen. Dat moet niet worden vergeten!”

Het Europese toernooi van bekerwinnaars is dit seizoen opvallend matig bezet. Het toeval wil dat in veel landen een club uit de subtop of zelfs uit de middenmoot de nationale beker won, zoals Germinal Ekeren in België, Vicenza in Italië en ook Roda JC zelf. De Franse vertegenwoordiger Olympique Nice, gisteren uitgeschakeld door Slavia Praag, speelt zelfs in de tweede klasse. Chelsea en VfB Stuttgart zijn de enige twee echt aansprekende clubs. In Spanje werd Barcelona weliswaar bekerwinnaar, maar door de tweede plaats in de competitie mocht de ploeg van Louis van Gaal aan de Champions League meedoen.

Als Roda nog een ronde verder wil komen, is het niet te hopen dat het bij de loting op 17 december tegenover Chelsea of Stuttgart wordt gezet. Ook de verliezende Spaanse bekerfinalist Betis Sevilla en Vicenza, momenteel op de gedeelde vijfde plaats in de Serie A, moeten waarschijnlijk te sterk worden geacht voor de Nederlandse club. De beste kans lijkt Roda inderdaad tegen AEK Athene of Slavia Praag te hebben.

Kwalitatief is Roda JC er dit seizoen na het vertrek van twee steunpilaren als keeper Ruud Hesp en spits Gerald Sibon niet op vooruitgegaan. Toch heeft Martin Jol een elftal geformeerd dat heeft laten zien heel behoorlijk te kunnen voetballen. Met tien man werd er gelijk gespeeld tegen Ajax, maar er werd deze competitie ook van degradatiekandidaat Volendam verloren. Vooral om tot meer stabiliteit te komen, zou Jol graag versterking willen hebben. Hij had een verlanglijstje met namen als Trustfull en Reuser, maar die kwamen niet en spelen nu beiden bij Vitesse. Jol weet dat bestuurder Hendriks altijd op speurtocht is naar goede spelers die niet al te duur zijn. “Ik wacht dus maar gewoon af.”

Roda heeft zelf ook een speler in huis die erg in trek is. André Ooijer wordt door vele clubs begeerd. Gisteravond nog bekeek Kenny Dalglish de 23-jarige middenvelder namens Newcastle United. Het bestuur van Roda zou Ooijer het liefst nog tijdens deze competitie verkopen omdat er dan nog een transfersom voor hem kan worden gevraagd. Aan het einde van het seizoen is hij transfervrij. Ooijer heeft echter geen haast om te vertrekken. Hij hoopt zich via zijn goede spel bij Roda in de kijker te spelen bij bondscoach Guus Hiddink voor een plaats in de WK-selectie.

Ooijer zei na de wedstrijd tegen Primorje dat het “voor 99 procent” zeker is dat hij het seizoen in Kerkrade afmaakt. “Maar je kan niets helemaal uitsluiten. Daarom praat ik niet over honderd procent.” De ex-Ajacied heeft geen last van de priemende ogen van de ongeduldige bestuurders in zijn rug. “Ik begrijp hun standpunt, maar zij moeten mij ook begrijpen.” Roda-voorzitter Pickée zou echter hebben verkondigd dat de trainer Ooijer maar op de bank moet zetten omdat hij volgend seizoen toch niet meer bij Roda speelt en om hem zo te dwingen met een tussentijdse transfer in te stemmen. Jol: “Tegen mij beweert de voorzitter dat hij zoiets niet heeft gezegd. Daar ga ik maar vanuit.”

Zonder de spelbepalende Ooijer zouden de kansen van Roda op een goede beurt in de kwartfinale sterk verminderen. “Daarom is het van belang dat hij blijft”, zegt Jol. “En als we een aantrekkelijke club loten, dan wordt het transfergeld dat Roda voor Ooijer misloopt grotendeels weer gecompenseerd.” Het Roda-bestuur is voornemens om in geval van een grote tegenstander (Betis, Chelsea, Stuttgart) de thuiswedstrijd in de kwartfinale naar het stadion van PSV te verplaatsen. De trouwe fans worden in dat geval gratis van Kerkrade naar Eindhoven vervoerd.

Roda JC had in Kerkrade weinig moeite om het Sloveense NK Primorje uit het Europese bekertoernooi te zetten. De thuisclub won met 4-0. Twee weken geleden boekte Roda in het eerste duel al een 2-0 zege. De stromende regen gedurende de hele wedstrijd werkte niet erg inspirerend op de spelers van de Nederlandse bekerwinnaar. Mede daarom werd het geen monsterzege, zoals in de eerste Europese ronde toen Hapoel Beer Sheva uit Israel met 10-0 werd verslagen. Eric van der Luer, Bob Peeters, Dave Zafarin en Joos Valgaeren maakten de vier treffers voor Roda. Invaller Zafarin is een 19-jarige speler die zowaar uit de eigen jeugd van de club komt. Hij werd zelfs in Kerkrade geboren.

    • Hans Klippus